[FOTO/VIDEO] Kamion tvornice Torpedo stigao u zbirku Muzeja grada Rijeke

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 22.02.2022

kamion_torpedo_grobnik_2022__9_

"To je nešto što je dobro da Rijeka ima, kao vrijedan primjerak naše industrijske baštine. Kamion iz tvornice Torpedo biti će najveći primjerak u zbirci Muzeja Grada Rijeke”, naglasio je Dubrović

Rijeka - Primjerak kamiona proizvedenog u tvornici Torpedo davne 1970. Godine, u svojim će poznim godinama postati dio zbirke Muzeja grada Rijeka. Riječ je o modelu prilagođenom za vatrogasne potrebe, odnosno vatrogasnoj cisterni, a koja je u Rijeku stigla iz Virovitice. Njegov dolazak u prostore KD Autotrolej na Školjiću očekivao se tijekom dana, a nakon što je zbog tehničkih razloga bio zaustavljen na Grobniku, to se u popodnevnim satima i dogodilo. Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke pojasnio je razloge zbog kojih je kamion dovezen upravo na to mjesto.
“Važno nam je da ga maknemo s ceste, odnosno iz dostupnosti građana ili onih koji bi ga mogli oštetiti. On je u dobrom stanju i bilo bi šteta da strada kod nas ovdje, da ga netko recimo pospreja ili da mu nešto iščupa tako da ga onda držimo u Autotroleju, a u nekoj skoroj budućnosti ćemo se baviti i njegovom restauracijom, da ga dovedemo po mogućnosti u neko vozno stanje.”

kamion_torpedo_grobnik_2022__8_

Kamion je stigao u Rijeku zahvaljujući informacijama dobivenim u suradnji s Oldtimer klubom Rijeka.
“Jedan naš član je video na internetskom oglasniku jedan jako zanimljiv kamiončić, pogotovo zanimljiv nama koji skupljamo takva stara vozila. Radilo se o kamionu američkog dizajna, a još ga je više privuklo to što je imao oznake Torpedo, i to oznake našeg Torpeda u Rijeci. Svi znamo da je Torpedo proizvodio traktore, ali evo za kamion se baš i nije čulo. Mi smo jako željeli da taj kamion dođe u Rijeku, te smo čak počeli i skupljati novac za otkup ali je za nas to ipak bio preveliki zalogaj”, rekao je Marino Radan iz Oldtimer kluba Rijeka.

Nakon što su o kamionu obavijestili Grad te Muzej grada Rijeke, naišli su na pozitivan odgovor te je sklopljen dogovor da se vozilo otkupi i doveze u Rijeku. Cijela operacija koštala je preko 20 000 kuna.
“To nije velik iznos za tako rijedak primjerak. To je nešto što je dobro da Rijeka ima, kao vrijedan primjerak naše industrijske baštine. Kamion iz tvornice Torpedo biti će najveći primjerak u zbirci Muzeja Grada Rijeke”, naglasio je Dubrović te dodao:
“Čim manje ćemo intervenirati, nećemo ga polirati do visokog sjaja, nećemo ništa mijenjati ni uljepšavati na njemu nego ćemo ga nastojati zadržati u čim izvornijem stanju i da zaista sve ostane izvorno, i boja i sve što može biti izvorno. A ako bismo ga mogli dovesti do voznog stanja, što mislim da hoćemo, tako kažu stručnjaci, onda ćemo ga i voziti.”

VIDEO

Vozilo je pronađeno na otpadu vozila u Virovitici.
“Ja sam išao osobno dvaput tamo, razgovarao, pregovarao, slikao i tako smo jednostavno došli do podatka da je to jedno unikatno vozilo. Znači takvog sličnog vozila na prostoru bivše Jugoslavije nigdje nema”, otkrio je Dorijan Dukić.

Osim znaka riječke tvornice, vozilo na karoseriji nosi i oznaku SR. Ona upućuje na rumunjsku tvornicu Steagul Rosu, u prijevodu Crvena zastava, što bi značilo kako je proizveden kooperacijom Torpeda i SR-a. U drugoj polovici 1960-ih takva je suradnja bila dio ustaljene poslovne prakse, pa su kamioni SR-a stizali na svjetska tržišta s ugrađenim motorima Torpeda, MAN-a, Mercedesa, Perkinsa i drugih zapadnih proizvođača.

Kako izgleda najnovija akvizicija zbirke Muzeja grada Rijeke pogledajte i u velikoj fotogaleriji:

pocket icon

Kamion tvornice Torpedo stigao u zbirku Muzeja grada Rijeke

Više sa portala torpedo.media ...