[FOTO/VIDEO] Na riječkom Korzu otvorena izložba “Protoci ideja - poslovne ideje temeljene na baštini”

Autor: Nikola Cvjetović 11.01.2022

izlozba protoci ideja poslovne ideje temeljene na bastini  2


Izložba je na riječkom Korzu otvorena do 20. siječnja 2022., a kako je proteklo otvorenje te što sve možete vidjeti provjerite u velikoj galeriji i videu u nastavku...

Rijeka - Danas u podne, na panoima na riječkom Korzu, otvorena je izložba “Protoci ideja - poslovne ideje temeljene na baštini”. Izložba je organizirana u sklopu međunarodnog projekta TEMPUS, a predstavlja rezultate Otvorenog poziva za prikupljanje ideja temeljenih na baštini Rijeke i riječke luke. Poziv poduzetnicima da prepoznaju gospodarski potencijal kulturne baštine i predlože svoje ideje povezujući prošlost i sadašnjost uputila je Riječka razvojna agencija Porin, uz Grad Rijeku i još šestero partnera, naš partner na ovom projektu.

U ime Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka nazočnima se obratila Nikolina Radić Štivić, ravnateljica koja je podsjetila na prvu izložbu koja je zbog pandemije bolesti COVID-19 prvotno predstavljena u virtualnoj inačici na mrežnom mjestu www.myportheritage.eu, a tek u kolovozu i u fizičkom obliku na postamentima Grada Rijeke na riječkom Korzu. Prvom izložbom predstavili smo mapiranje zanimljivih tema lučke baštine, ne samo s namjerom da pokažemo i dokažemo njenu vrijednost nego i s namjerom da lučku baštinu sagledamo kao mogućnost. Cilj je da mogućnosti postanu ideje poslovnim pothvatima u smislu razvijanja različitih proizvoda. Ravnateljica je izrazila zadovoljstvo što je ova izložba, iako u otežavajućim okolnostima, ipak predstavljena u gradu i zahvalila Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci te Riječkoj razvojnoj agenciji PORIN koji su pridonijeli ostvarenju ove izložbe.

VIDEO

Nazočnima se obratio i Luka Strašek, autor izložbe koji je istaknuo da ova izložba predstavlja ekonomske dobrobiti kulturne baštine i ideje prikupljene Otvorenim pozivnom. Neke od ideja već su ostvarene i u praksi pokazuju održivost poslovnih ideja temeljenih na baštini. Vodstvom kroz izložbu nazočnima je detaljnije predstavio njezin sadržaj, vizualne materijale od kojih se sastoji te istaknuo njenu središnju poruku – prošlost može biti aktivan faktor u stvaranju gospodarske budućnosti Rijeke.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, istaknuo je važnosti industrijske baštine čija je revitalizacija tek na početku, navodeći pritom obnovu kompleksa Benčić. Podsjetio je da se cijela zona bivšeg Torpeda ne koristi, ali da su u tijeku projekti koji će revitalizirati i staviti u funkciju znatne dijelove zone industrijske baštine Rijeke. Zahvalio je Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka i partnerima što na inovativan način pokušavaju pobuditi maštu za razdoblje u kojem će nam biti dostupni EU fondovi koji će omogućiti daljnji razvoj grada.

Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije PORIN, istaknuo je uvjerenje da je ovo tek prvi projekt u nizu koji će valorizirati i aktivirati kulturnu baštinu i naglasio da su se na Otvoreni poziv javili i subjekti iz šireg područja regije, ne samo iz grada Rijeke, što pokazuje značajan interes za riječku baštinu.

U ime Primorsko-goranske županije svim prisutnima čestitao je Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, koji je istaknuo važnost riječke luke za njene građane, ali i regiju.

Na riječkom Korzu otvorena izložba “Protoci ideja - poslovne ideje temeljene na baštini”