[FOTO/VIDEO] Održana promocija knjige „Karlo Baumann, inženjer, jedriličar, ronilac“

Autor: Marin Aničić 29.06.2023

Promocija_knjige_Karlo_Baumann__8_

Danijel Frka, koji nam je na predstavljanju dočarao Baumannovu veličinu u ronilaštvu, otkrio nam je da je najopasniji Baumannov pothvat bio upravo spašavanje rudnika Trepče nedaleko Kosovske Mitrovice.

Rijeka - U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka pred mnogobrojnom publikom predstavljena je knjiga Daine Glavočić, „Karlo Baumann, inženjer, jedriličar, ronilac“. Treba prije svega napomenuti da je riječ o čovjeku koji je bio Dainin otac pa, kako je u svom izlaganju rekao Igor Žic, je knjiga spoj subjektivnog i objektivnog pogleda, obiteljski dug, a ujedno i oduživanje široj javnosti.

Autorica je napomenula da je svog oca izgubila u dobi od oko četiri godine te da ga se slabo sjeća. Nakon smrti se o njemu nije pričalo, bar ne pred djecom, kako bi ih se poštedjelo tužnih sjećanja. Dugo je čuvala građu i dvoumila se oko uobličavanja svog tog dugo čuvanog materijala u knjigu. Više puta je odustajala, međutim, kako nam je otkrila na samoj promociji, veliki ljudi i njihova djela se jako brzo zaborave. Kao povjesničarka počela je proučavati svoga oca kojeg zapravo nikad nije ni upoznala. On je bio čovjek ispred svog vremena te je za sobom ostavio dubok trag. Inženjer, jedriličar, ronilac koji je spretno povezivao znanja i vještine svojih strasti i struke. Bio je pionir u ronjenju kojim se počeo baviti iz praktičnih razloga. Zahvaljujući hrabrosti i znatiželji postao je svjetski autoritet u toj struci – kao teški ronilac splitskog Brodospasa vadio je iz velikih dubina brodove Srbin, Argo, Partizanku i Proleterku te spašavao poplavljen rudnik Trepču. Danijel Frka, koji nam je na predstavljanju dočarao Baumannovu veličinu u ronilaštvu, otkrio nam je da je najopasniji Baumannov pothvat bio upravo spašavanje rudnika Trepče nedaleko Kosovske Mitrovice.

Promocija_knjige_Karlo_Baumann__10_

Godine 1953. došlo je do velike poplave i cijeli najniži sedmi horizont rudnika na 500 m dubine bio je poplavljen. Da bi se poplava isušila, trebalo je zatvoriti jedna vodonepropusna vrata koja su se nalazila upravo na tom zadnjem horizontalnom dijelu hodnika. Karlo Baumann je zajedno s ekipom Brodospasa odmah otputovao tamo. Ronili su u teškim odjelima nekoliko dana samo da bi raskrčili vertikalni ulaz, kako bi mogli doći do najnižeg nivoa rudnika. U rudnik dubine 500 m ronioci Baumann i Antolović zaronili su na dubinu od 45 m odakle su u potpunom mraku u teškim odjelima opremljeni samo s dvije svjetiljke hodali 120 m do navedenih teških vrata. Uspjeli su ih zatvoriti i izroniti. Tim pothvatom su omogućili da se uz pomoć pumpi prostor isprazni.
Karlo Baumann je bio i europski prvak (1935.) te dvostruki olimpijac (Berlin 1936. i Helsinki 1952.) u jedrenju, a Milko Volarić je u svom govoru naglasio kako u hrvatskom sportu titulu dvostrukog reprezentativca u jedriličarskom sportu nije ostvario nitko do 2020. u Tokiju kada se Šime Fantela takmičio u dvije olimpijade u različitim klasama – klasi 470 i klasi 49er.

Promocija_knjige_Karlo_Baumann__3_

Jakov Karmelić u svom je govoru pokušao izvući pouku ove knjige te je napomenuo kako je tanka nit između uspjeha i neuspjeha, osvrnuvši se na Baumannov ronilački život i njegove pothvate na velikim dubinama da bi na kraju svoj život okončao utopivši se, kako kaže, na sigurnom mjestu u luci, u žlici mora na dubini od 6 m. Karmelića inspirira i narodna misao da je vječno ono što je u kamenu zapisano referirajući se na 1955. godinu kada je na prvu godišnjicu smrti Brodospas Split postavio spomen ploču na Gat Sv. Duje nedaleko mjesta smrti Karla Baumanna. Prije nekoliko godina prilikom proširenja splitske rive ploča je nestala i time se potvrdila misao o prolaznosti. Daina je pored ove činjenice u knjizi navela „Sic transit gloria mundi - I tako prolazi slava svijeta“.

Ovo vrijedno djelo štampano je u izdavaštvu Pro torpedo, Rijeka (Kristina Pandža) u 500 primjeraka. Suizdavači su sama autorica Daina Glavočić i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Urednica knjige je također Daina Glavočić, a lekturu i korekturu je radila Gordana Ožbolt. Grafičko oblikovanje je osmislila Vesna Rožman. Knjiga na 259 stranica obiluje fotografijama iz obiteljske arhive te arhive Istoga Žorža, Viktora Hreljanovića i Ive Bogovića. Sljedeća promocija bit će održana 6. srpnja u Malinskoj gdje je Karlo Baumann i pokopan. Promocija će se održati u Centru pomorske baštine DUBoak u 19 sati.

VIDEO

pocket icon

Promocija knjige Karlo Baumann - inženjer, jedriličar, ronilac

Više sa portala torpedo.media ...