[FOTO/VIDEO] Otvoren novi dječji vrtić Baredice

Autor: Nikola Cvjetović 01.10.2022

otvorenje_vrtica_baredice_2022__3_

„Naši vrijedni odgojitelji učinili su puno kako bi sve pripremili za dolazak djece, da vrtić bude mjesto sreće i zadovoljstva, ali i istraživačkih aktivnosti kao i mjesto učenja“, rekla je Guštin.

Rijeka - Jučer je otvoren novi dječji vrtić Baredice, sastavni dio Dječjeg vrtića Rijeka koji će pohađati dvadesetero djece jasličke dobi raspoređenih u dvije skupine.

U novom Podcentru predškolskog odgoja Baredice uređene su prostorije za smještaj dvije odgojne skupine, postavljen je novi sanitarni čvor za djecu, uređena kuhinja i hodnik objekta te okoliš vrtića. Prostor je i opremljen potrebnim namještajem za odgojne skupine, kuhinja je opremljena potrebnim uređajima, postavljeni su klima uređaji, te nabavljen didaktički materijal i sitni inventar za rad s djecom.

otvorenje_vrtica_baredice_2022__6_

Radi se o investiciji vrijednoj ukupno 385 tisuća kuna od čega je Grad Rijeka uložio 160.000 kuna u uređenje objekta i okoliša, dok je Dječji vrtić Rijeka uložio dodatnih 225.000 kuna za njegovo opremanje.

Prostor novog vrtića u zadnje je vrijeme bio u funkciji područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje i koristila su ga teško pokretna djeca i mladi za koje se sada uređuje njihovim potrebama primjereniji prostor veličine dvjestotinjak metara četvornih u prostoru nekadašnjeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka. U realizaciju tog projekta Grad Rijeka ulaže oko 2 milijuna kuna. Do završetka preuređenja novih, primjerenijih prostora, dosadašnji korisnici Odjela Baredice, u dogovoru roditelja i Centra za odgoj i obrazovanje, nastavu pohađaju u glavnoj zgradi Centra za odgoj i obrazovanje na Belvederu.

„Drago mi je što smo danas ovdje i ispunjavamo ono o čemu smo govorili u predizbornoj kampanji, a to je da povećavamo obuhvat djece koja pohađaju vrtiće, a naročito jaslice, budući da je nedostatak mjesta u jaslicama problem, ali ne samo u Rijeci već i u mnogim drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj“, rekao je prilikom otvorenja vrtića riječki gradonačelnik Marko Filipović.

„Uspjeli smo pronaći dodatne prostore unutar već postojećih kapaciteta da proširimo obuhvat djece pogotovo jasličke dobi. Podsjetit ću kako, što se tiče vrtićkih skupina, gotovo da i nema djece koja nisu upisana, međutim što se djece jasličkog uzrasta tiče, to je bio problem. Na početku našeg mandata, prije godinu i pol dana više od 300 djece bilo je neupisano, a sada je ta brojka pala na ispod stotinu djece. Radimo i dalje na tome da do kraja našeg mandata to više ne bude niti tema za raspravu“, objasnio je Filipović i posebno istaknuo angažman svoje zamjenice Sandre Krpan koja u suradnji s nadležnim odjelima gradske uprave, Odjelom za gospodarenje imovinom i Odjelom za odgoj i školstvo predano i sustavno radi na rješavanju ovog problema. Dodao je i kako sukladno povećanju kapaciteta u vrtićima raste i broj zaposlenog kadra u dječjim vrtićima. „Također, u širem kontekstu gledano povećanje vrtićkih kapaciteta je i svojevrsna demografska mjera i nastojat ćemo ići dalje u tom smjeru koliko god nam proračunske mogućnosti to budu dopuštale“, zaključio je Filipović.

otvorenje_vrtica_baredice_2022__4_

Uz vrtić Baredice u ovoj su pedagoškoj godini otvorene još četiri nove skupine u postojećim vrtićima Oblačić, Maestral, Potok i Delfin, čime je u šest novih skupina otvoreno ukupno 40-ak novih, prvenstveno jasličkih mjesta u gradskim vrtićima, sve s ciljem povećanja obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi programom predškolskog odgoja i obrazovanja. Temeljem otvaranja novih odgojno-obrazovnih skupina ove je godine otvoreno i devet novih radnih mjesta. Prošlog ljeta je pak uređenjem dodatnih prostora u postojećim objektima omogućeno otvaranje još stotinjak prvenstveno jasličkih mjesta, a u predstojećem razdoblju u planu je otvaranje novih vrtićkih i jasličkih kapaciteta.

Zadovoljstvo novim prostorom iskazala je i ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin naglasivši kako svi, i djeca i njihovi roditelji, ali i odgojiteljice s nestrpljenjem dočekuju početak rada. „Naši vrijedni odgojitelji učinili su puno kako bi sve pripremili za dolazak djece, da vrtić bude mjesto sreće i zadovoljstva, ali i istraživačkih aktivnosti kao i mjesto učenja“, rekla je Guštin.

Uoči početka rada, novi vrtić Baredice obišli su i zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina, ravnatelj direkcije za izgradnju i održavanje Odjela za gospodarenje imovinom Marin Čaušević, ravnateljica Dječjeg vrtića More Jasna Crnčić i voditeljica PPO-a Baredice Alida Anić i voditeljica CPO-a Zamet Patricija Vitori.

VIDEO

pocket icon

Otvoren novi dječji vrtić Baredice

Više sa portala torpedo.media ...