[FOTO/VIDEO] Rumunjski radnici danas prosvjedovali na Korzu

Autor: Marina Pauletić 03.12.2022

rumunji_prosvjed_rijeka_2022__1_

U ponedjeljak radnici odlaze u Zagreb ispred sjedišta INE.

Rijeka - Kako su i najavili, rumunjski su radnici danas održali miran prosvjed na Korzu ispred svojega konzulata tražeći i dalje svoje neisplaćene plaće. Na plakatima su na engleskom jeziku ispisali poruke „Work done, who pays now?“, „We are not your bank“, što bi u prijevodu na hrvatski jezik značilo „Posao je obavljen, tko će nas platiti?“ i „Nismo vaša banka“.

Giuseppe Basile, direktor tvrtke IGW, naglasio je kako rješenje leži u rukama talijanske tvrtke KT. Oni su ti koji će odlučiti hoće li nastaviti radi s Christof grupom iako je tvrtka u procesu financijskog restrukturiranja ili će potražiti novog podizvođača.

rumunji_prosvjed_rijeka_2022__3_

U tom slučaju potrebno će biti još vremena dok se novi podizvođač ne uvede u posao. I u pogledu otvorenog lanca neplaćanje je u rukama talijanske tvrtke jer je pri sklapanju ugovora Christof Industries trebao izdati određeni instrument osiguranja. Taj instrument obično iznosi pet do deset posto vrijednosti ugovorenog posla, pojasnio je Giuseppe Basile.

Tvrtka Christof ostala je dužna IGW-u preko svoje rumunjske podružnice oko milijun eura, zajedno s naknadom za prošli mjesec. Basile je kazao kako je, navodno, KT obustavio isplate prema austrijskoj tvrtki za određeni posao u mjesecu listopadu i studenome. S te osnove postoje sredstva kojima bi se mogla platiti dugovanja kako IGW-u, tako i ostalim podizvođačima koji prema Christofu imaju potraživanja.

Radnici u ponedjeljak odlaze u Zagreb ispred sjedišta INE gdje će još jednom upozoriti na aktualni problem, ali i zahvaliti INI na dosadašnjoj ukazanoj potpori i nastojanju u rješavanju situacije.

VIDEO

pocket icon

Prosvjed rumunjskih radnika na Korzu

Više sa portala torpedo.media ...