[FOTO/VIDEO] U prepunoj Loži predstavljena knjiga Smiljana Grbca 'Slovnica kastavskega govora'

Autor: Marin Aničić 23.09.2022

smiljan_grbac_slovnik_kastafskog_govora__9_

Slovnica kastavskega govora sastavljena je od osam dijelova pa osim gramatike doprinos zanimljivosti i informiranosti doprinose i druge teme s naglaskom na kulturno-povijesne sadržaje te skice dosadašnje istraženosti.

Kastav – U kastavskoj gradskoj Loži je održano predstavljanje knjige “Slovnica kastavskega govora” autora Smiljana Grbca. U studenom 2019. godine objavljen je Slovnik kastafskega govora Cvjetane Miletić, što je bila središnja aktivnost Udruge Čakavski senjali. Riječ je o rječniku kastavskog govora koji sadrži oko 10800 riječi, sastavljenu prema suvremenim leksikografskim načelima.

smiljan_grbac_slovnik_kastafskog_govora__4_

Objavljivanjem Slovnice kastavskega govora Smiljana Grbca zaokružio se cjelovit i sustavan opis kastavskog govora koji je zbog svoje arhaičnosti važan i brojnim inozemnim slavistima. U Slovnici-gramatici se, uz obavezan dio o morfologiji i sintaksi, opisuju i fonološko-fonetske i akcenatske značajke. Da se novo izdanje uskladi sa suvremenim znanstveno-stručnim standardima u mjeri u kojoj je to bilo moguće, pobrinula se urednica prof. dr. sc. Sanja Zubčić koja je u izlaganju i objasnila važnost ovog djela.

smiljan_grbac_slovnik_kastafskog_govora__11_

Slovnica kastavskega govora sastavljena je od osam dijelova pa osim gramatike doprinos zanimljivosti i informiranosti doprinose i druge teme s naglaskom na kulturno-povijesne sadržaje te skice dosadašnje istraženosti. Vjerujemo da će se Slovnicom još više osnažiti svijest Kastavaca o vrijednosti domaćega zajika za očuvanje kastavske jezične baštine, za čakavologiju i hrvatsku dijalektologiju. U video prilogu donosimo vam širi pregled ovog važnog djela za očuvanje čakavštine a o autoru i djelu su nam govorili i eminentni suradnici i poznavaoci jezika.

VIDEO

VIDEO

pocket icon

U prepunoj Loži predstavljena knjiga Smiljana Grbca “Slovnica kastavskega govora”

Više sa portala torpedo.media ...