[FOTO/VIDEO] Zatvorena riječka “crvena zona”, evakuirani stanari noće u Dvorani mladosti

Autor: Nikola Cvjetović 18.03.2023

projekt_bomba_2023_rijeka_dvorana_mladosti_evakuacija__26_

Fotogaleriju i video priloge iz centra grada i Dvorane mladosti pogledajte u nastavku teksta...

Rijeka - Blokadom crvene zone večeras ja započela sveobuhvatna akcija koja za cilj ima neutralizaciju zaostale bombe iz 2. svjetskog rata. Zaostala mina iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, bit će ove nedjelje, 19. ožujka izmještena s morskog dna i neutralizirana. O akciji, kao i o eksplozivnoj napravi, nema mnogo službenih informacija. Zna se tek da u akciji sudjeluje veliki broj stručnjaka različitih profila, koji će minu izmjestiti iz riječke luke, odnijeti ju na otvoreno more i ondje ju uništiti.

projekt_bomba_2023_rijeka_dvorana_mladosti_evakuacija__22_

Početak, kao i kraj same akcije izmještanja mine i njezine neutralizacije, bit će obilježen sirenama početka opasnosti, odnosno prestanka opasnosti. Cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.

U smislu sigurnosti organizacije ove akcije izmještanja i neutralizacije mine, područje uz riječku luku podijeljeno je na crvenu i žutu zonu.

projekt_bomba_2023_rijeka_dvorana_mladosti_evakuacija__5_

U navedenoj zoni od subote, 18. ožujka u 22 sata do nedjelje, 19. ožujka kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Stoga pozivamo sve subjekte u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad. Za stanare s navedenih lokacija koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja, organiziran je boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti. Podsjetimo, u crvenoj zoni, ali i širem području, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet. Područje se zatvara za sav cestovni promet u subotu u 22 sata, uljučujući i dostavna vozila.

VIDEO

Cestovni promet u gradu, odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Za tzv. "žutu zonu" izdaje se preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. "Žuta zona" obuhvaća zonu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.

Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u "žutoj zoni" da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.

U tzv. "žutoj zoni" dežurne službe izlazit će na teren samo u slučaju hitnih intervencija o čemu će se procjena donijeti prilikom samog eventualnog poziva građana.

VIDEO

DEŽURNE LJEKARNE I AMBULANTE

Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb u sklopu zdravstvene stanice preko puta INA – ine benzinske crpke.

Bit će izmještene u dežurne ambulante iz Cambiereve ulice i to na sljedeće lokacije:
- Ordinacija opće medicine na lokaciju Franje Čandeka 6a, u ordinaciju dr. Ane Kilvajn (lokacija Zavoda za hitnu medicinu na Podmurvicama)
- Ordinacija pedijatrije na lokaciju Franje Čandeka 6a, u ordinaciju dr. lnes Vuletić (lokacija Zavoda za hitnu medicinu na Podmurvicama)
-Stomatološka dežurna ambulanta na adresu Park Nikole Hosta 5, u ordinaciju dr. Marine Smojver (ispod Guvernerove palače).

pocket icon

Zatvorena riječka “crvena zona”, evakuirani stanari noće u Dvorani mladosti

Više sa portala torpedo.media ...