[FOTO/VIDEO] Zatvoreno riječko peto godišnje doba i najavljen ljetni termin izvanredne Karnevalske povorke

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.02.2022

odrzano_spaljivanje_pusta_rijeka_2022_mestar_toni_sandi__6_

Na dan kad je trebala biti održana Međunarodna karnevalska povorka, glavni su se akteri Riječkog karnevala okupili na Gatu Karoline Riječke i prisustvovali tradicionalnom paljenju pusta karnevalske grupe POM-F-RI u akvatoriju Riječke luke.

odrzano_spaljivanje_pusta_rijeka_2022_mestar_toni_sandi__5_

Rijeka - Zatvoreno je riječko “peto godišnje doba” te je službeno najavljen termin najveće manifestacije Riječkog karnevala, iznimno ove godine, u ljetnoj sezoni. Na dan kad je trebala biti održana Međunarodna karnevalska povorka, glavni su se akteri Riječkog karnevala okupili na Gatu Karoline Riječke i prisustvovali tradicionalnom paljenju pusta karnevalske grupe POM-F-RI u akvatoriju Riječke luke.

Nakon što je Janssen Cipljen platio za sve loše što se događalo u prošloj godini i nestao u plamenu, pažnja okupljenih usmjerena je na obalu gdje su Limena glazba Trsat i Prve riječke mažoretkinje svojim nastupima, okruženi predstavnicima karnevalskih grupa, najavili svečani dio programa.

rijecki_karneval_2022-08192

Na pozornicu su tada stupili čelnici grada, riječkog turizma i poznata lica Riječkog karnevala te je uz pratnju Morčića započela primopredaja ključa Grada. Meštar Toni zahvalio se u ime svih karnevalista i zaključio tradicionalno vrijeme vladavine maškara gradom vraćanjem ključa gradonačelniku Grada Rijeke Marku Filipoviću.

Još jedan atraktivan nastup Prvih riječkih mažoretkinja bio je uvertira u svečani čin kojim će započeti nova era Riječkog karnevala. Meštar Toni je, nakon tri desetljeća meštrovanja, i službeno prepustio dužnost novom Meštru Riječkog karnevala Sandiju Pribaniću koji je već i posljednjih tjedana, “u probnom roku” predstavljao maškare na tradicionalnim pusnim događajima našeg kraja.

VIDEO

Novi Meštar, po uzoru na svog iskusnog kolegu, bit će glavni predvodnik riječkih karnevalista, domaćin Riječkog karnevala kao i predstavnik naše karnevalske tradicije u Hrvatskoj i svijetu, a imati će i veliku čast predvoditi izvanrednu karnevalsku povorku Riječkog karnevala u ljetnom terminu.

Umirovljenom Meštru Toniju, za nemjerljivi doprinos razvoju i promociji Riječkog karnevala zahvalio se bivši gradonačelnik Grada Rijeke Vojsko Obersnel, koji mu je dugi niz godina s punim povjerenjem predavao ključ Grada u ruke, uz prigodni poklon i povijesno imenovanje kojeg je Meštar Toni zaslužio svojim neprocjenjivim angažmanom.

VIDEO

Anton Škrobonja – Toni proglašen je Počasnim Meštrom Riječkog karnevala!

I Grad Rijeka pripremio je znak pažnje povodom njegovog više no zasluženog odlaska u mirovinu, a uz posebnu posvetu uručio ga je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Uz srčanu zahvalu, poznati Meštar ponosno je primio plaketu u znak najvišeg karnevalskog odlikovanja kojim će ispisati još jednu stranicu povijesti Riječkog karnevala kojeg je punim plućima živio i podupirao sve ove godine što planira činiti i ubuduće. Ipak, glavnu ulogu koja sa sobom donosi velik i odgovaran posao prepušta dostojnom nasljedniku.

VIDEO

Na scenu je tada stupio Sandi koji se prvo obratio Toniju, uručio mu osobni personalizirani poklon kojeg je posebno za ovu svečanost izradio s članovima svoje karnevalske grupe Draških maškara te se, uz ovacije predstavnika karnevalskih grupa i svih prisutnih zahvalio na imenovanju, te najavio kako će predano i odgovorno ispunjavati dužnosti Meštra. Glazbenu dobrodošlicu novom Meštru zaželjela je i Limena glazba Trsat, a uslijedio je najiščekivaniji trenutak večeri.

Kao što je već svima poznato, Međunarodna karnevalska povorka, koja je u upravo trebala biti na svom vrhuncu, odgođena je jer za njeno održavanje, zbog očekivanog izrazito velikog broja sudionika i posjetitelja kao i zahtjevne organizacije, u epidemiološki rizičnim okolnostima nije bilo moguće ishoditi potrebne dozvole što je izazvalo burne reakcije zaljubljenika u Riječki karneval.

odrzano_spaljivanje_pusta_rijeka_2022_mestar_toni_sandi__1_

Meštar je tako s posebnim zadovoljstvom, držeći za ruku Kraljicu Riječkog karnevala, Doru Pilepić, s kojom nastavlja ovogodišnju karnevalsku avanturu, napokon najavio: “ Vidimo se na izvanrednoj karnevalskoj povorci Riječkog karnevala u subotu, 18. lipnja 2022. godine!”

Uz veliko oduševljenje svih okupljenih, čestitke, glazbu i šarene kostime, voditelji programa Josip Krmpotić i Robert Ferlin pozdravili su sve prisutne te je time zatvoren današnji karnevalski program, a pozitivna i vesela atmosfera te duh zajedništva koji se osjećao u zraku dali su naslutiti da bogatstvo karnevalske tradicije ostaje u dobrim rukama, a Riječki karneval očekuje blistava budućnost!

Današnju atmosferu s Korza donosimo u videu te fotogaleriji u nastavku. Uživajte!

pocket icon

Zatvoreno riječko peto godišnje doba i najavljen ljetni termin izvanredne Karnevalske povorke

Više sa portala torpedo.media ...