Gamersko-književni susret u kompleksu “Benčić”: Igor Belan i Vid Barić o odnosu knjiga i igara

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 15.10.2022

pexels-pixabay-video_igre-playstation

Radionica je namijenjena onima od 15 do 30 godina starosti, ali otvorena i za ostale zainteresirane.

Rijeka - U ponedjeljak 17. listopada u 18 sati u kompleksu “Benčić” (Dječja kuća) održat će se gamersko-književni susret na kojem ćemo kroz interaktivnu raspravu sa znalcima suočiti svijet knjiga sa svijetom videoigara, promrežiti ih, razdvojiti, suprotstaviti, shvatiti, pomiriti... A da sve bude dosta zanimljivo pobrinut će se Igor Belan, dragi gost s HCL.hr portala i poznati glas i igrač iza niza super YouTube videa posvećenih igrama te Vid Barić, autor, novinar, urednik kulture Tportala.

Kakav bi to književni susret bio da nešto i ne zaigramo pa će se razgovor odvijati i uz Last of Us, legendarnu igru, staru već nekih 10 godina koja je dobila veliko grafičko poboljšanje za PlayStation 5. Aktualna i legendarna u isto vrijeme, s bogatom pričom bit će nam super za malo igranja i raspravljanja o pripovijedanju u raznim oblicima. Sudjelovanje je besplatno i potrebno prijaviti obrascem ovdje. Radionica je namijenjena onima od 15 do 30 godina starosti, ali otvorena i za ostale zainteresirane.

Igor Belan je osnivač i glavni urednik najvećeg hrvatskog gaming portala HCL.hr, a kroz posljednjih 12 godina stvorio je preko 2500 YouTube videa u kojima razmišlja o igrama, igranju, tehnologiji i ekonomiji iza svega toga. Jednom je snimio video o igri u kojoj se ništa ne događa. Video se zove "Patkica" i broji 900 komentara.

Vid Barić je urednik kulture na Tportalu, a osim što piše za medije, Barić se istaknuo svojim knjigama “Fiumanski, opet lažeš” u kojoj progovara iz lica tabloidskog novinara i “Vrabac protiv dabrova i ostale novinarske priče”. Dobitnik je nagrade Fra Ma Fu za najbolju novinsku reportažu u 2018. godini. Piše prozu i novinske tekstove, s posebnim interesom za reportažu. Nekadašnji profesionalni snowboarder, hrvatski reprezentativac i autor više snowboarderskih filmova. Hobistički se bavi fotografijom i sudjelovao je na nekoliko zajedničkih izložbi, između ostalih i na 35. zagrebačkom Salonu mladih. Samostalno je izlagao u Mariboru, Zagrebu i Splitu.

Prijave-na-gamersko-knjizevni-susret-Knjiga-je-bolja-od-filma-ali-jel-bolja-od-igre_article_full

Projekt “Gejmanje, vrtlarenje, uključivanje, sviranje...baš to (ne)trebamo?, poligon za istraživanje potreba i dizajniranje knjižničnih usluga za mlade" usmjeren je na osnaživanje čitalačke kulture i publike mladih na riječkom i širem regionalnom području.

Kao što je poznato u kompleksu "Benčić" nastaje nova knjižnica, a koja bi trebala izaći izvan uobičajenih okvira, među ostalim imati razvijen i specifičniji odjel za mlade. U Rijeci nikad nije bio implementiran koncept djelovanja odjela za mlade (15 - 30 godina) kao posebnog segmenta publike posvećenog čitalačkoj kulturi, slobodnom vremenu i kreativnosti mladih. Kroz kvantitativno i kvalitativno istraživanje detaljno će se istražiti potrebe, razmišljanja i vizije ciljane publike, oblikovati fokus grupe kao temelj participativnog modela programskog vijeća mladih te provesti inovativne pilot aktivnosti iz područja gaminga, održivog razvoja, glazbe i inkluzivnosti, sadržajno prepoznatnih kao ključevima stvaralačke budućnosti.

U suradnji s ciljanom publikom i neprofitnim udrugama dizajnirat će se i pokrenuti odjel za mlade u skladu s potrebama i željama ciljane populacije te testirati inovativni model.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...