Govorite li korejski? – otvara se Institut za učenje korejskog jezika i kulture

Autor: Sanja Tumara 19.06.2022

zastava_korea

Institut bi trebao biti otvoren početkom nove akademske godine, njegova podružnica pri Sveučilištu u Rijeci djelovat će kao javna ustanova pod okriljem korejskog Ministarstva kulture, sporta i turizma, a uspostavljanje Instituta omogućit će svim zainteresiranim studentima i građanima učenje korejskog jezika od izvornih govornika.

RIJEKA – Zanimljiva vijest dolazi iz korejskog Ministarstva kulture, sporta i turizma - Institut kralja Sedžonga (King Sejong Institute), koji pruža obrazovanje na korejskom jeziku diljem svijeta, ove će godine otvoriti još 23 podružnice u 19 zemalja, a na popisu se nalazi i Hrvatska, odnosno Sveučilište u Rijeci. Podružnica pri Sveučilištu u Rijeci bit će druga takva u Hrvatskoj jer jedna već postoji na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu.

Kako je objavilo Sveučilište, podružnica Instituta pri Sveučilištu u Rijeci djelovat će kao javna ustanova pod okriljem korejskog Ministarstva kulture, sporta i turizma, a uspostavljanje Instituta omogućit će zainteresiranim studentima i građanima učenje korejskog jezika od izvornih govornika. Institut bi svoja vrata trebao otvoriti početkom nove akademske godine, a detaljne informacije o upisima i programu bit će objavljene krajem ljeta.

Još u siječnju predstavnici Sveučilišta održali su radni sastanak s predstavnicima Ženskog sveučilišta Sunghin i nakon višemjesečne pripreme opsežne prijavne dokumentacije, uslijedila je i službena on-site procjena i provjera prijave za uspostavu Instituta. Evaluatori, predstavnici korejskog Ministarstva kulture, sporta i turizma te predstavnici Zaklade Instituta kralja Sedžonga, posjetili su Sveučilište u Rijeci u svibnju te proveli intervjue i detaljnu analizu prijave, pri čemu su provjeravali povijest i razvoj ustanove, geografski položaj, vodstvo Sveučilišta, prostorne kapacitete, dostupnost građanima te potrebu za korejskim jezikom, s neskrivenim ponosom pojašnjavaju na Sveučilištu cijeli postupak, dodajući da postignuće ne bi bilo moguće bez podrške i pomoći Ženskog sveučilišta Sungshin, zagovaratelja i pokretača te ideje te velike podrške veleposlanika RH u Republici Koreji Nj. E. Damira Kušena.

Ove godine zaprimljene su 82 prijave raznih organizacija iz 39 zemalja, a Odbor za reviziju Instituta proveo je zahtjevan postupak provjere te odabrao 23 najbolje prijave na temelju potražnje za korejskim jezikom, kapaciteta i uvjeta osoblja operativnih institucija. Svoje prve podružnice dobit će sedam zemalja: Bangladeš, Saudijska Arabija i Kuvajt u Aziji, JAR i Tunis u Africi te Luksemburg i Finska u Europi. Širenje globalne mreže Instituta odražava sve veću međunarodnu potražnju za korejskim jezikom i porast trgovine s Korejom.

Korejski jezik ima ukupno više od 66,305.000 govornika, a govori se, naravno, u Južnoj i Sjevernoj Koreji, ali i u Kini, Japanu, Rusiji i na Tajlandu. Pa, ako odlučite upisati ovaj Institut, za dešifriranje riječi 대한민국 (Južna Koreja) više vam neće trebati Google translate.

Više sa portala torpedo.media ...