Grad Rijeka u 2024. godini sufinancirat će sanaciju i obnovu osam grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat

Autor: Marina Pauletić 09.11.2023

groblje_kozala_ilustracije_2022__5_ Foto: arhiva

Grad Rijeka sredstva spomeničke rente ulaže u očuvanje spomeničke vrijednosti groblja i kroz zaštitne radove na spomeničkoj baštini.

Rijeka - Na temelju rezultata javnog poziva, Grad Rijeka će u 2024. godini iz sredstava spomeničke rente sufinancirat će sanaciju i obnovu osam grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat.

Javni poziv bio je otvoren od 16. lipnja do 27. rujna. Na javni poziv pristiglo je 10 prijava, od čega 4 prijave za sanaciju i obnovu grobnih mjesta na groblju Trsat i 6 prijava za sanaciju i obnovu grobnih mjesta na groblju Kozala. Na temelju pristiglih prijedloga, Povjerenstvo je predložilo Listu prioriteta korištenja sredstava spomeničke rente za sufinanciranje Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat u 2024. godini. Konačnu listu prioriteta utvrdio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na 48. gradonačelnikovom kolegiju, nakon čega Grad Rijeka i korisnik sredstava sklapaju ugovor o dodjeli sredstava.

Ukoliko bi se svi programi sanacije i obnove grobnih mjesta u 2024. realizirali po prijavama u cijelosti, a Grad Rijeka će ih sufinancirati u 40-% ili 50-% iznosom, potrebna sredstva za sufinanciranje iznosila bi 18.240,57 eura.

Provedbom Programa iz Plana raspodjele sredstava spomeničke rente, Grad Rijeka pruža financijsku potporu korisnicima za sanaciju i obnovu grobnih mjesta koja se nalaze na Groblju Kozala i Groblju Trsat, koja su zaštićene kulturno-povijesne cjeline upisane su u Registar kulturnih dobara RH – Listu zaštićenih kulturnih dobara. Na navedenim grobljima nalazi se veliki broj kvalitetnih arhitektonskih i skulptorskih ostvarenja u grobnicama i grobovima eminentnih riječkih arhitekata i kipara kao i velikog broja grobova osoba značajnih za hrvatsku povijest.

Provedbom Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat povećava se spomenička vrijednost, ne samo pojedinačnih grobnih mjesta već i groblja kao cjeline, te se ujedno podiže svijest građana o važnosti groblja kao bitnog dijela hrvatskog i europskoga kulturnog naslijeđa i njegove integracije u uobičajene kulturne aktivnosti, a posebice u turističke itinerare. Kako se na grobljima Kozala i Trsat nalaze brojni međunarodno značajni spomenici ili umjetnička djela, koja su zanimljiva za turističku posjetu, ta su dva riječka groblja uključena u Put europskih groblja, s ciljem širenja svijesti o značaju europskih groblja.

Od 2016. godine, od kada se provodi ovaj program, sufinancirana je obnova i sanacija 31 grobnog mjesta, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 48.026,58 eura. Na Listi prioriteta za sufinanciranje u 2023. godini nalazi se devet grobnih mjesta, za čiju je sanaciju i obnovu predviđeno sufinanciranje Grada Rijeke u ukupnom iznosu od 20.970,20 eura.

Osim kroz program sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat, Grad Rijeka sredstva spomeničke rente ulaže u očuvanje spomeničke vrijednosti groblja i kroz zaštitne radove na spomeničkoj baštini.

Od 2012. godine do 2022. godine u zaštitne radove uloženo je 168.757,05 eura sredstava gradskog proračuna, pa su tako, između ostaloga, izvedeni radovi na mauzolejima obitelji Whitehead, Gorup, Scarpa i Kopajtić – Battagliarini.

Konačna Lista prioriteta korištenja sredstava spomeničke rente iz Proračuna Grada Rijeke za provedbu Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat u 2024. godini usvojena je na 48. gradonačelnikovom kolegiju.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...