Građani pohrlili na besplatno testiranje jetre

Autor: Andrea Načinović 11.06.2022

testiranje_jetre

Građani su strpljivo stajali u redu kako bi pristupili besplatnom mjerenju stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja.

Rijeka - Javnozdravstvena akcija pregledavanja jetre na Trgu 111. brigade HV-a izazvala je u petak velik interes građana. Akciju su organizirali KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci i Hrvatsko gastroenterološko društvo povodom Svjetskog dana svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre.

Svojom nazočnošću akciju su podržali zamjenik gradonačelnika prof. dr. Goran Palčevski, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić, zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka dr. sc. Diana Maržić i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Goran Hauser.

Građani su strpljivo stajali u redu kako bi pristupili besplatnom mjerenju stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja. Riječ je o postupku najsličnijem ultrazvuku trbuha koji traje svega 5 minuta. Posjetiteljima su podijeljeni i edukativni materijali, a zainteresirani su dobili sve informacije o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre, što je uzrokuje i kome se mogu obratiti za pomoć.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se “tihom epidemijom 21. stoljeća” i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, a nastaje kao posljedica modernog načina života. NAFLD pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti, svatko bi se trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru.

Više informacija: doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, mob. 098-9502-070

Više sa portala torpedo.media ...