Gradonačelnik Filipović: Izjave Giorgie Meloni oštro osuđujem te pozivam i Vladu RH da učini isto odnosno zatraži njezino službeno očitovanje

Autor: Nikola Cvjetović 26.09.2022

Gradonačelnik Filipović: Izjave Giorgie Meloni oštro osuđujem te pozivam i Vladu RH da učini isto odnosno zatraži njezino službeno očitovanje

Župan Komadina pozvao je Vladu RH da uputi protestnu notu radi prethodno izrečenih stavova u kojima je zazivala pripojenje Rijeke i Istre Italiji.

Rijeka - Ne stišavaju se reakcije na izjave talijanske političarke Giorgie Meloni koje je uputila tijekom kampanje, a koja se tiče pripojenja Istre i Rijeke Italiji.

Ravna_Gora_Skupstina_Zupanija_skupstina_PGZ_Komadina_2022 Zlatko Komadina

Tako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji župan Zlatko Komadina izrazio nezadovoljstvo pobjedom ultra desnice na izborima u Italiji. Bude li Giorgia Meloni na čelu nove Vlade, župan Komadina pozvao je Vladu RH da uputi protestnu notu radi prethodno izrečenih stavova u kojima je zazivala pripojenje Rijeke i Istre Italiji.

Gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović ističe, da je Rijeka hrvatski grad 'i tu ne postoji prostor za bilo kakvu raspravu'.

gradsko_vijece_grada_rijeke_2022_marko_filipovic__2_ Marko Filipović

- To je neosporna i nepromjenjiva činjenica i vjerujem da je toga svjesna i izgledna buduća talijanska premijerka Giorgia Meloni koja je, prema pisanju medija, u svojim izjavama svojatala Rijeku i Istru, te zazivala prekrajanje granica. Iako su njezine izjave vjerojatno služile tek dodvoravanju dijelu birača, sada, kada očito postaje premijerka Italije, takve poruke dobivaju novu težinu i ne mogu se ignorirati, a Giorgia Meloni mora pojasniti što je točno htjela postići takvim izjavama i ima li zaista i teritorijalne pretenzije, posebno u trenutku kada se usred Europe vodi krvavi rat. Ponavljam, vjerujem da su njezine izjave bile u funkciji animiranja dijela birača i da je Meloni svjesna da je zazivanje prekrajanja granica nedopustivo. No, unatoč tome, takve izjave oštro osuđujem te pozivam i Vladu RH da učini isto odnosno zatraži njezino službeno očitovanje, među ostalim i u kontekstu činjenice da su i Hrvatska i Italija članice EU i NATO saveza, poručio je Filipović i istaknuo da je Rijeka hrvatski grad u kojem u miru, prijateljstvu i s međusobnim poštovanjem i uvažavanjem uz Hrvate žive i Talijani, Srbi, Romi, Bošnjaci i pripadnici drugih naroda i nacija u manjem ili većem broju... I nikakvi ispadi nadobudnih desničara to neće promijeniti, zaključio je Filipović.

Više sa portala torpedo.media ...