Gradonačelnik Filipović na 25. Euroazijskom gospodarskom summitu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 09.06.2022

Euroazijski_gospodarski_summit_Filipovic__3_

Panel „Dijalog gradova“ okupio je čelnike gradova, političare, poslovne ljude i znanstvenike iz cijelog svijeta koji su razgovarali o klimatskim promjenama i ekološkim izazovima s kojima se svijet susreće.

Rijeka - Na poziv Akkana Suvera, predsjednika Maramara Group Fondation koja organizira 25. Euroazijski gospodarski summit u Istanbulu, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjelovao je na panelu ‘’Dijalog gradova’’ koji se održao u sklopu summita.

25. Euroazijski gospodarski summit održava se od 7. do 9. lipnja , a teme o kojima raspravljaju predstavnici zemlja Europe i Azije su pitanja hrane, roba, gospodarstva i energije u uvjetima klimatskih promjena u i svjetlu ratnih sukoba, prvenstveno rata u Ukrajini.

Panel „Dijalog gradova“ okupio je čelnike gradova, političare, poslovne ljude i znanstvenike iz cijelog svijeta koji su razgovarali o klimatskim promjenama i ekološkim izazovima s kojima se svijet susreće te mogućnostima koje stoje na raspolaganju u rješavanju tih izazova.

Govoreći o primjeru Rijeke, gradonačelnik Filipović naglasio je važnost lokalnog umrežavanja i suradnje na regionalnoj razini, osobito u svjetlu krize koja je dodatno potencirana pandemijom COVID -19 i ratom u Ukrajini.

Euroazijski_gospodarski_summit_Filipovic__2_

„Za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja neophodne su digitalizacija, komunikacija, razmjena znanja i iskustava na regionalnim razinama. U slučaju Grada Rijeke ta je suradnja maksimizirana članstvom Rijeke u Udruzi gradova te osnivanjem Urbane aglomeracije Rijeka koju danas čini 5 gradova i 9 općina čime smo u mogućnosti koristiti EU sredstva dostupna u sklopu ITU mehanizma i to upravo za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja“, istaknuo je Filipović te predstavio velike EU projekte kao što su projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”, za kojeg je iz EU fondova bespovratno odobreno čak 1,2 milijarde kuna, EU projekt Energana – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, projekte obnove toplinarstva i nabavke novih autobusa javnog gradskog prijevoza te brojne druge koji doprinose održivom razvoju i imaju pozitivan učinak na zaštitu okoliša.

Filipović je u kontekstu održive gradnje i transformacije Rijeke iz lučkog, industrijskog grada u grad modernih tehnologija i znanja, podsjetio i na revitalizaciju bivšeg industrijskog kompleksa Benčić, najvećeg projekta u kulturi u Hrvatskoj, koji je iz industrijske zone pretvoren u kulturno središte grada te postaje nezaobilazan sadržaj urbanog turizma u Rijeci.

Euroazijski_gospodarski_summit_Filipovic__1_

Također, istaknuo je kako je titula Europske prijestolnice kulture koju je Rijeka nosila 2020. godine doprinjela stvaranju brojnih kontakata među umjetnicima i predstavnicima gradova iz cijele Europe i šire te bila pokretač razmjene iskustava koja su velikim dijelom vezana uz održive, zelene principe.

Osim gradonačelnika Filipovića, summitu u Istanbulu prisustvovali su, između ostalih, i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te veleposlanik Hrvatske u Turskoj Hrvoje Cvitanović.

Više sa portala torpedo.media ...