Gradonačelnik Rijeke održao izvanrednu konferenciju za medije vezano uz istragu i uhićenja osoba iz gradske uprave Grada Rijeke i gradskog komunalnog društva Čistoća

Autor: Sanja Monar 04.04.2023

tiskovna_filipovic_hapsenje_rijeka__2_

Filipović je odmah na početku kazao kako ne raspolaže s dovoljno informacija da bi mogao odgovoriti na očekivano velik broj upita predstavnika medija.

Rijeka - Temeljem značajnog interesa medija o temi koja se danas pojavila u javnosti vezano uz istragu i uhićenja osoba iz gradske uprave Grada Rijeke i gradskog komunalnog društva Čistoća, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović danas se obratio medijima i javnosti na kratkoj izvanrednoj konferenciji za medije.

Filipović je odmah na početku kazao kako ne raspolaže s dovoljno informacija da bi mogao odgovoriti na očekivano velik broj upita predstavnika medija.

– Ako su medijski natpisi točni, onda pozivam sve institucije koje su uključene u ovaj proces da čim prije obave sve radnje koje su zakonom propisane i da se sve što se stavlja na teret onima koji su u ovom trenutku predmet istrage, čim prije razriješi. – rekao je gradonačelnik Rijeke te dodao – Grad Rijeka, niti ja kao gradonačelnik ne provodimo istrage i nemamo konkretna saznanja što su istražitelji tražili ili s kim su sve razgovarali, no činjenica je da su provodili istrage i istražne radnje, ne samo u Gradu Rijeci nego i u komunalnim društvima, u ovom konkretnom slučaju u Čistoći.

Filipović je podsjetio da se priopćenjem oglasio i Ured europskog tužitelja iz kojeg su naveli da osim informacija ponuđenih u priopćenju do daljnjeg neće komunicirati s medijima. Dalje je gradonačelnik Rijeke naveo kako se nada da će se i u ovom postupku, sukladno našem Ustavu, uvažavati presumpcija nevinosti i da će svi oni kojima se određena kaznena djela stavljaju na teret imati priliku svoju obranu iznijeti na za to predviđenom mjestu.

Odgovarajući na pitanja novinara o izvidima koje su istražitelji obavljali u upravi Filipović je naveo:

– Određeni broj ljudi koji je zaposlen u gradskoj upravi i komunalnim društvima bili su u to operativno uključeni. Mi smo na raspolaganju svim institucijama koje vrše izvode. Isto tako i Uredu europskog tužitelja. Sve ono što su zatražili od Grada Rijeke kao institucije, bilo im je dano na uvid.

Filipović je potvrdio da se predmet koji je istraživan odnosi na sortirnicu u Mihačevoj dragi.

– Podsjetit ću da je ta sortirnica završena u predviđenom roku, u okviru sredstava koja su za nju bila predviđena. Radi se o europskom projektu. Nije to jedina sortirnica u Hrvatskoj, ima ih još nekoliko. U fokusu istražitelja bio je ovaj slučaj.

Gradonačelnik je podsjetio da se zalaže za transparentnost rada gradske uprave i transparentnost javnih nabava, a na upit medija o tome koliko ovaj slučaj baca loše svjetlo na Rijeku kao transparentan grad i na provedbu projekata vezanih za europske novce, odgovorila je zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan rekavši da je Grad Rijeka vrlo transparentan grad, te da ovaj slučaj ne baca nikakvo negativno svjetlo na pročelnike koji sada obnašaju tu dužnost.

– Naš cilj je efikasna, otvorena, transparentna gradska uprava i ne bojimo se. Kao što je rekao gradonačelnik, mi smo uvijek otvoreni za suradnju s institucijama koje rade svoj posao i doista vjerujemo da ćemo uspješno sve projekte koji su započeti završiti kao i da su svi novci koje smo povukli do sad iz Europske unije garancija da Grad Rijeka radi kvalitetno svoj posao – istakla je Krpan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...