Gradska knjižnica Rijeka predstavlja rezultate Erasmus + projekta "TECH.LIBRARY”: Knjižnične usluge za slijepe i slabovidne korisnike

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 26.11.2022

pexels-slijepoca-slijepi_ljudi

Cilj ovog događanja jest umrežavanje i razmjena iskustava s drugim knjižnicama i organizacijama uz prezentaciju resursa dostupnih na web platformi TECH.LIBRARY koja pruža informacije, video zapise i materijale za obuku i demonstraciju te mnogo sadržaja korisnih za poboljšanje digitalnih kompetencija u radu sa slijepim i slabovidim osobama.

Rijeka - U ponedjeljak 28. 11. u 9 i 30 sati Gradska knjižnica Rijeka predstavit će rezultate Erasmus+ projekta Tech.Library 28. studenoga u Narodnoj čitaonici na susretu pod nazivom Knjižnične usluge za slijepe i slabovidne korisnike u Gradskoj knjižnici Rijeka. Cilj ovog događanja jest umrežavanje i razmjena iskustava s drugim knjižnicama i organizacijama uz prezentaciju resursa dostupnih na web platformi TECH.LIBRARY koja pruža informacije, video zapise i materijale za obuku i demonstraciju te mnogo sadržaja korisnih za poboljšanje digitalnih kompetencija u radu sa slijepim i slabovidim osobama. Također, bit će predstavljen i inkluzivni projekt Knjiga svima! Filmaktiva ostvaren u suradnji s Udrugom Portić, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije, Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije i Gradskom knjižnicom Rijeka kao primjer dobre prakse.

Digitalne tehnologije i online alati ključni su čimbenici za promicanje poboljšanih knjižničnih usluga za slijepe i slabovidne korisnike. U ovom kontekstu, projektne aktivnosti ostvarile su 3 ishoda: web platformu TECH.LIBRARY, video zapise koji predstavljaju tehnologije namijenjene osobama s oštećenjem vida te priručnik s preporukama najbolje prakse, razvijenim na jezicima partnera, ali i na engleskom jeziku.

Financiran u okviru programa Erasmus+, projekt će imati dugoročni učinak na profesionalni razvoj knjižničnog osoblja u ICT metodologijama, istovremeno poboljšavajući njihove ključne vještine i potičući mnogo veću uključenost knjižnice, poboljšavajući ključne usluge namijenjene slijepim i slabovidnim korisnicima diljem Europe. Osim Gradske knjižnice Rijeka, u projektu sudjeluje i šest partnera iz pet europskih zemalja, pet javnih knjižnica i jedna nacionalna knjižnica. Zajednica općina Romagna Faentina iz Italije glavni je koordinator projekta, a partneri su Gradska knjižnica Ljubljana iz Slovenije, Nacionalna knjižnica Rumunjske, Regionalna knjižnica Veliko Tarnovo iz Bugarske i Općina Maszalaca iz Latvije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...