Grand finale ove nedjelje otvara Riječke ljetne noći

Autor: Nikola Cvjetović 20.06.2024

Bencic_projekt_piknik_1 Ilustracija - arhiva

U nedjelju u 21,30 sati

Rijeka - Ove nedjelje u 21,30 na ljetnoj pozornici Art-kvart „Benčića“ Riječke ljetne noći (23.6. – 20.7.) doživljavaju novi početak. Čast otvaranja novog izdanja riječkog glazbeno-scenskog festivala pripala je plesnom spektaklu izraelskog koreografa Nadava Zelnera, „Grand finale: The Turtle and the Phone Booth“. Ulaz na otvorenje Riječkih ljetnih noći je slobodan.
Središnji je to ovosezonski projekt riječkog Baleta koji je tijekom svojih izvedbi u travnju i svibnju u HNK-u Ivana pl. Zajca oduševljavao kazališnu publiku i kritičare, dok je u svibnju i lipnju imao i turneju Hrvatskom (Split, Varaždin i Zagreb). Jedan od najzanimljivijih i najtraženijih mladih svjetskih koreografa kroz ovo djelo dotiče se temeljnog životnog pitanja samih plesača: što je dom? Uvijek u vječnoj tranziciji, umjetnici se uvijek nalaze u potrazi za novim angažmanom, novom suradnjom, primorani tako na stalna putovanja i stvaranja privremenih domova: „Kornjača je, po meni, savršen simbol za nekoga tko putuje i nosi dom na leđima. Ponekad se osjećam i kao prtljaga. To je cijena koju moramo platiti i nije mala: udaljenost i odvojenost od obitelji i prijatelja“, ističe koreograf u svojim promišljanjima o djelu.

Intimne priče riječkih baletana Nadav Zelner uvezao je u visokoestetiziranu predstavu koju krasi eklektički izbor glazbe od spaghetti westerna autora poput Ennia Morriconea, preko bluesa i countryja do rocka Deep Purplea i glazbe metal bendova poput Metallice. Svu fascinantnost i neuobičajenost ovoga djela prepoznali su i kritičari, ističući kako je „ova plesna premijera bila zaista fascinantna, emotivna, na trenutke bolna, gruba, dinamična pa lirski nježna, sve što se odvijalo na sceni bio je pokret sa snažnim sadržajem, glumačkom ekspresijom na licima plesača, tehnički zahtjevna, ali sva u pokretu koji je nevjerojatnom slikovnošću pratio izvrsno odabranu glazbu. (Glorija Fabijanić Jelović, Radio Korzo)“

Ali „Grand finale“ samo je početak. Ove godine Riječke ljetne noći traju od 23. lipnja do 20. srpnja te se njihov program održava u HNK-u Ivana pl. Zajca te na ljetnoj pozornici Art-kvart „Benčića“. Na Festivalu će se izvoditi 15 različitih programa: sedam dramskih predstava, četiri koncerta, dva baleta, jedan mjuzikl, a publika će imati priliku otići i na jedno posebno gostovanje u Zagreb. Ipak, prije nego što se zaputimo u stvaranje novih iskustava, vrijeme je da prvo otvorimo i proslavimo povratak Riječkih ljetnih noći ove nedjelje u 21,30 u Art-kvartu „Benčić“ na koje su svi pozvani!

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...