HDZ: SDP je na izborima za vijeća Mjesnih odbora doživio izborni potop

Autor: Marina Pauletić 22.05.2023

hdz_izbori_mo_

HDZ suradnju nije uspi ostvariti jedino s MOST-om.

Rijeka - Danas je HDZ održao konferenciju za medije u kojima se osvrnuo na rezultate izbora za vijeća Mjesnih odbora, ali i prokomentirao projekt gradonačelnika Marka Filipovića „Vijeće građana Rijeke“. Izjavu HDZ-a donosimo u cijelosti.

Na početku se želim zahvaliti svim našim sugrađanima koji su iskoristili svoje demokratsko pravo i izašli na izbore za vijeća MO.

Mali podsjetnik na broj osvojenih mandata nakon održanih izbora, HDZ sa 63 osvojena mandata-relativni pobjednik izbora, SDP 43, nezavisne liste 26, a ostali su bili iza toga. Već u tom trenutku HDZ je imao samostalnu većinu u čak devet MO, nezavisne liste u četiri, a SDP svega u dvije.

Nakon toga kreće strašan pohod po terenu aktualnog gradonačelnika da spasi što se spasiti da te da dogovori što više postizbornih suradnji kako bi na bilo koji način barem djelomično ublažio izborni fijasko. Na kraju se uspio izboriti za svega pet predsjednika i pet potpredsjednika MO, te sudjelovati u većini u samo osam MO. HDZ u konačnici ima deset predsjednika i 16 potpredsjednika, a za dvije godine će se broj predsjednika i povećati. Zaključno, sudjelujemo u većini u 17 MO, što predstavlja 50% ukupnog broja MO.

Nakon ovih podataka vrlo lako je doći do zaključka tko je pobijedio te kako su prošli izbori za vijeća MO.

Moram također naglasiti da je aktualna lokalna vlast plašila ostale stranke i odgovarala ih od suradnje s riječkim HDZ-om, ali spomenute brojke pokazuju da im to nije uspjelo, već upravo suprotno, da smo kao stranka uspjeli naći zajednički jezik i dogovoriti suradnju za boljitak riječkih MO, sa svim strankama i nezavisnim listama s kojima smo pregovarali. Jedina suradnja koju nismo uspjeli dogovoriti je ona s Mostom, strankom koja sebe voli nazivati desnom opcijom, strankom koja se ipak priklonila SDP-u i to u jedinom MO gdje je njihov glas bio uopće presudan za sastavljanje većine.

Ovi rezultati su iznimno bitni kada vidimo jednu od točaka na sljedećem Gradskom vijeću gdje nas Gradonačelnik informira o pripremi i provedbi projekta „Vijeće građana Rijeke“. Prema tom projektu, unutar koncepta djelovanja civilnog društva formirat će se Vijeće građana Rijeke, koje će činiti 35 nasumično odabranih građanki i građana Rijeke. Dakle, samo sretnici će ući u Vijeće građana. Još se ne znaju kriteriji i način odabira, možda bude loto ili tombola. Ipak prema Gradonačelniku upravo ti sretnici će biti inovativni alat koji će omogućiti sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka, s krajnje prozirnom namjerom da se neutraliziraju rezultati izbora za vijeća MO-a na kojima je, ponovimo to još jednom, SDP doživio izborni potop.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...