HKD-ove volonterke i volonteri u kulturi proslavili Međunarodni dan volontera kreativnim radionicama i druženjem uz podjelu poklona

Autor: Nikola Cvjetović 07.12.2023

HKD_i_Teslici_radionica_vunenih_andjela_2023_


Program volontiranja na kulturnim događanjima Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku jedinstveni je volonterski program u Hrvatskoj te predstavlja vrijedno naslijeđe projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Rijeka se ističe kao jedan od malobrojnih gradova europskih prijestolnica kulture koji su po završetku projekta nastavili razvijati svoje volonterske programe.


Rijeka - Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, obilježava se od 1985. godine s ciljem podsjećanja javnosti o prednostima i dobrobitima volonterskoga rada i njegovu doprinosu razvoju lokalne i šire zajednice. Tim povodom izlog HKD-a, kao i svake godine, krase fotografije volonterskih aktivnosti na kulturnim programima riječkih ustanova u kulturi i pripadnika nezavisne kulturne scene. Fontane na riječkom Jadranskom trgu i dizalice na riječkom lukobranu prigodno su u utorak navečer bile osvijetljene crvenim svjetlom, ističući boju koja podsjeća na volonterske majice. Volonterke i volonteri u kulturi ovaj su važni dan obilježili nizom aktivnosti.


U ponedjeljak 4. prosinca za učenike osnovne škole Nikola Tesla, s kojom HKD surađuje u području volonterstva kroz predmet Građanski odgoj i obrazovanje, održana je kreativna radionica za sudionike projekta „Školsko poslijepodne samo za mene“ - djecu u riziku od školskog neuspjeha i nastanka poteškoća u ponašanju te volonterke i volontere Školskog volonterskog kluba „Teslići volontiraju“. Učenici su, vođeni volonterkom Eminom Bašić, članicom Matice umirovljenika grada Rijeke, zajedno s roditeljima izrađivali anđele od vune koje će pokloniti svojim sugrađanima starije životne dobi. Materijal za radionicu donirale su građanke Rijeke.


U Malom HKD-u, prostoru za volonterske susrete i kreativno izražavanje, volonterke su izrađivale božićne vjenčiće reciklirajući novinski papir. „Veliko finale“ obilježavanja Međunarodnog dana volontera održalo se u srijedu 6. prosinca kada je održano druženje uz podjelu poklona. Volonterkama i volonterima su se obratili zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, ravnatelj HKD-a Edvin Liverić Bassani i voditeljica volonterskog programa Asja Brusić.


HKD ima dodatni razlog za slavlje: volonterka Gorana Marković dobitnica je nagrade „Volonterka godine 2023.“ koju dodjeljuju Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Podsjetimo, u 2020. godini ova je nagrada pripala HKD-u u kategoriji „Organizator volontiranja“, a iste je godine koordinatorica volontera Asja Brusić nagrađena Državnom nagradom za volontiranje.

Volonteri_festa_foto_Ivan_Vuljanic_Gianni


„Jako sam ponosna na sve ove godine u kojima smo dokazali da ujedinjeni možemo savladati sve prepreke i izazove. Poštivanjem različitosti, međusobnim uvažavanjem i poticanjem na kolektivno djelovanje za opće dobro svi zajedno izgrađujemo humaniju i otporniju zajednicu“, naglasila je Brusić.


Sve zainteresirane za sudjelovanjem u organizaciji kulturnih programa u gradu Rijeci, HKD na Sušaku poziva da se pridruže veseloj Facebook zajednici Volontiram u kulturi, prate Instagram stranicu, ispune Prijavnicu za volontiranje ili pošalju e-mail: asja@hkd-rijeka.hr, poručili su organizatori.

HKD_i_Teslici_radionica_vunenih_andjela_2023__2
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...