HKD-ove volonterke i volonteri u kulturi sudjelovali u obilježavanju nacionalne kampanje „Hrvatska volontira 2024“

Autor: Marina Pauletić 28.05.2024

hkd_volonteri_hrvatska_volontira

Cilj kampanje bio je podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije.

Rijeka - Volonterski program Hrvatskog kulturnog doma svake se godine uključuje u obilježavanje nacionalne kampanje Hrvatska volontira brojnim aktivnostima. Ovogodišnja kampanja, 14. po redu, koju organiziraju Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri diljem Hrvatske, održala se od 22. do 25. svibnja. Cilj kampanje bio je podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja u stvaranju i razvoju različitih europskih vrijednosti.

HKD-ove volonterke i volonteri u kulturi sudjelovanje u kampanji započeli su akcijom oplemenjivanja okoliša ispred OŠ Centar gdje su, zajedno sa stotinjak učenika i učenica škole oslikavali asfalt, bojali drvene klupe i betonske otoke te pomagali voditeljicama kreativnih radionica. Sudjelovali su u radionici inkluziviranja kulturnih praksi pod vodstvom Maje Ogrizović iz kolektiva Kultura svima riječke udruge Filmaktiv. Bili su angažirani na Festivalu izvedbenih umjetnosti Zoom u organizaciji udruge Drugo more, kao i na proslavi desete obljetnice programa Vijeća mladih Benčić pod nazivom “Preuzmimo Benčić – Od fikcije do stvarnosti”. Obilježavanje kampanje Hrvatska volontira zaključili su kreativnom reciklažnom radionicom izrade lutkica od starih čarapica održanoj u OŠ Centar – PŠ Orehovica. Volonterke u kulturi, zajedno s članicama Matice umirovljenika grada Rijeke školarke i školarce su kroz zabavnu aktivnost naučile pomalo zaboravljenu životnu vještinu: šivanje.

HDK zahvaljuje svim uključenima na uspješno provedenim zajedničkim aktivnostima čime su snažno doprinijeli razvoju europskih vrijednosti, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava i solidarnost.

Bez podrške volonterki i volontera kulturne bi programe bilo izrazito teško realizirati, stoga se pozivaju svi zainteresirani koji bi se željeli okušati u volontiranju na kulturnim događanjima da se pridruže veseloj volonterskoj Facebook grupi Volontiram u kulturi ili prate istoimenu Instagram stranicu. Više informacija o volonterskom programu, kao i prijavnicu za volontiranje može se ispuniti na web stranicama HKD-a na Sušaku.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...