Hrvatski sabor otvorio vrata euru

Autor: Nikola Cvjetović 13.05.2022

euro,_novcanice

Većinom glasova usvojen je Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Euro bi trebao postati službena hrvatska valuta od 1. siječnja, dok bi se od 5. rujna i tijekom iduće godine cijene iskazivale i u kunama i eurima.

RIJEKA – Premda se, među ostalim, moglo čuti i „da uvođenjem eura srljamo kao “guske u maglu” te da je „suludo ući u eurozonu u vrijeme najveće energetske krize EU-a, u doba najveće ekonomske neizvjesnosti i najveće inflacije u zadnjih 20 godina“, Hrvatski sabor ipak je većinom glasova usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Za taj zakon glasovalo je 117 zastupnika, 13 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Tako su stvoreni uvjeti da euro u Hrvatskoj postane službena valuta od 1. siječnja, dok bi se od 5. rujna i tijekom 2023. godine cijene iskazivale dualno, i u kunama i eurima. U Fini, Hrvatskoj pošti i bankama građani će tijekom iduće godine zamjenu gotovog novca kune u euro moći obavljati bez troška, dok će u Hrvatskoj narodnoj banci to moći činiti neograničeno dugo.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...