Hrvatsko onkološko društvo: Prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić je moralna i kliničko-znanstvena vertikala hrvatske onkologije

Autor: Nikola Cvjetović 26.08.2022

onkologija-86935

- Postavljanje osobe druge specijalizacije i bez iskustva u onkologiji na čelo jedne Klinike, a uz postojeće onkologe u Klinici? Mišljenja smo da takve funkcije trebaju obnašati osobe s dugogodišnjim iskustvom i izvrsnošću u onkologiji, poručili su.

Zagreb - Reakcije na izvanredne otkaze koji su uručeni predstojnici prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić te dvjema medicinskim sestrama Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka se ne stišavaju, a posljednju u nizu objavili su članovi Hrvatskog onkološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

- Kao dugogodišnji suradnici i kolege, imamo želju i potrebu svjedočiti o moralnosti, časti te stručnoj i znanstvenoj kompetenciji naše kolegice. Prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić je aktivna i vrijedna članica Hrvatskog onkološkog društva (HOD) te kroz čitav svoj profesionalni život održava najveće standarde kliničke, znanstvene, akademske, kolegijalne izvrsnosti, morala, davanja i ljubavi prema pozivu i bolesnicima. Aktivno sudjeluje u mnogobrojnim aktivnostima HOD-a nikad ne mareći za količinu posla i vremena potrebnih za njihovo obavljanje. Upravo zbog tih vrijednosti je imenovana od strane ministra zdravstva zamjenicom predsjednika Povjerenstva za izradu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, najvažnije aktivnosti u povijesti hrvatske onkologije, te je osobnim primjerom i neumornim radom dovela do njegove izrade i potom financiranja njegovog važnog dijela iz sredstava EU fondova. Ukratko, prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić je moralna i kliničko-znanstvena vertikala hrvatske onkologije. O dvjema medicinskim sestrama ne možemo govoriti jer ih ne poznajemo. Teško nam je zamisliti kako se osjećaju zbog otkaza nakon iznesenih optužbi. Uvjereni smo da je riječ o nesporazumu, neprimjerenoj reakciji, da su medicinske sestre nastojale obavljati svoj posao na najbolji mogući način, istaknuto je u objavi koju potpisuje šire predsjedništvo i upravni odbor Hrvatskog onkološkog društva uz napomenu da 'svi potencijalno griješimo, ali sigurno ne namjerno'.

- Kao članovi Hrvatskog onkološkog društva ne možemo znati je li grešaka bilo. Ipak, u ovom slučaju držimo reakciju neprimjerenu opisu djela i neproporcionalna vremenu i prostoru u kojem se nalazimo, a sve u kontekstu vjere da nitko od zdravstvenog osoblja nikad neće skrivati lijekove od potrebitih bolesnika te da je riječ o nesporazumu kojeg treba sagledati i pojasniti uz poštovanje svih uključenih. Postavljanje osobe druge specijalizacije i bez iskustva u onkologiji na čelo jedne Klinike a uz postojeće onkologe u Klinici? Mišljenja smo da takve funkcije trebaju obnašati osobe s dugogodišnjim iskustvom i izvrsnošću u onkologiji. U zaključku, jako nam je žao zbog ovih nemilih događaja na riječkoj onkologiji. U vremenu velikog nedostatka kadra u onkologiji općenito, u vrijeme velike potrebe za implementacijom Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR), u vrijeme kad nam je potrebno zajedništvo i svaki djelatnik, u vrijeme kad je iskustvo i kontinuitet od presudne važnosti, dati izvanredne otkaze zbog pogrešno evidentiranih lijekova djeluje negativno na sve aspekte hrvatske onkologije. Držimo da je potrebna staložena, mirna i kvalitetna reevaluacija događaja na riječkoj onkologiji, a sve u interesu onkoloških bolesnika i s ciljem smanjivanja štete prvenstveno riječke, ali i hrvatske onkologije, zaključuju u objavi.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...