HŽ Infrastruktura odbila dogovorenu lokaciju za postav kontejnera i šatora za privremeno zbrinjavanje migranata

Autor: Marina Pauletić 26.10.2022

zeljeznicki_kolodvor_uredenje_2022_rijeka__2_

Iz HŽ-a su predložili da Grad Rijeka šator i kontejnere postavi ispred skladišta ex marketa Graziani, što nije moguće jer je prostor u privatnom vlasništvu.

Rijeka - Nakon prošlotjednog sastanka između Grada Rijeke, Riječke nadbiskupije, Hrvatskih željeznica, Policijske uprave PG na kojem su Grad, Nadbiskupija i HŽ dogovorili način i lokacije na kojima bi se osigurala privremena pomoć migrantima koji se okupljaju na prostoru željezničkog kolodvora, danas je Grad Rijeka zaprimio dopis HŽ Infrastrukture u kojem dogovorenu lokaciju za smještaj privremenog šatora i kontejnera (iza stare izložbene lokomotive, pored zgrade kolodvora) ocjenjuju neprihvatljivom. Čak štoviše, i sve druge potencijalne lokacije uz sam kolodvor ocjenjuju neprihvatljivima za smještaj privremenog šatora i kontejnera u kojima bi se migrantima omogućili minimalni sanitarni uvjeti.

U svojem dopisu HŽ Infrastruktura upućuje Grad Rijeku da šator Crvenog križa i sanitarni kontejner postavi na prostor ispred skladišta ex marketa Graziani. Navedeni prostor je u privatnom vlasništvu i Grad njime ne može raspolagati. Zbog navedenog, Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija do daljnjeg nisu u mogućnosti poduzeti niti ovaj minimum humanog zbrinjavanja migranata i osigurati minimalne sanitarne uvjete na lokaciji željezničkog kolodvora gdje migranti pretežito borave. Valja napomenuti da većina njih upravo vlakovima i dolazi u Rijeku i ovdje se privremeno zaustavljaju.

O navedenome je gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović danas rekao: „Boravak migranata u postojećim uvjetima na području željezničkog kolodvora slika je nehumanog pristupa prema ljudima koji trebaju pomoć, a nemogućnost stvaranja minimalnih sanitarnih uvjeta počet će predstavljati zdravstveni problem ne samo za migrante nego i za djelatnike HŽ-a te građane koji borave u okolici kolodvora. Iz svih tih razloga gotovo je neshvatljivo da HŽ odbija nedavno dogovorenu lokaciju, a posebno je neshvatljivo da u svojem dopisu to pravdaju „sigurnošću željezničkog prometa“, tim više što sada migranti borave neposredno uz prugu, odnosno zgradu kolodvora“.

Više sa portala torpedo.media ...