Impresivne brojke! Kampanja „Hrvatska volontira“ okupila više od 150 organizacija koje su provele čak 228 aktivnosti

Autor: Marina Pauletić 28.05.2024

hrvatska_volontira-03658

152 organizacije iz čitave Hrvatske su tijekom kampanje provele ukupno 228 aktivnosti u koje su uključile brojne volontere i građane.

Rijeka - Nacionalna kampanja „Hrvatska volontira“ koja se od 22. do 25. svibnja održala diljem Hrvatske, završila je prošle subote. Cilj kampanje bio je usmjeren na podizanje svijesti javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja.

Vrijednosti kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava, ljudska prava i solidarnost, temeljne su vrijednosti Europske unije, a upravo su te vrijednosti dominirale ovogodišnjom kampanjom.

152 organizacije iz čitave Hrvatske su tijekom kampanje provele ukupno 228 aktivnosti u koje su uključile brojne volontere i građane.

- Zadnji dan kampanje u Rijeci, Urbani separe, Udruga za razvoj civilnog društva SMART - Volonterski centar Rijeka i Građanska inicijativa Kantrida organizirali su vođenu turu kvartom uz razgovor o mogućnostima oživljavanja riječke rivijere. Šetnja nas je dovela do borove šumice gdje smo nastavili razgovor o tome kako možemo sve brinuti o svojem kvartu, s fokusom na volontiranje, aktivne građanke i građane i na Kantridu, nakon čega smo izrađivali izrade eko-bombica koje čiste more te očistili plažu. Pridružile su nam se i volonterke Volonterskog kluba Vitamin V, Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka. Aktivnost je promovirala volontiranje i aktivno građanstvo, a volonteri su naglasili važnost slobode okupljanja, aktivnog sudjelovanja i solidarnosti, poručila je Marta Hauser iz Udruge SMART
– Volonterskog centra Rijeka, koja je iznimno zadovoljna brojem volontera sa šireg riječkog područja.

Antonia Matković Puljek, iz Regionalnog volonterskog centra Split, iskazala je veliko zadovoljstvo brojem uključenih volontera u Splitu i okolici, ali i na uključivanju korporativnog sektora u volonterske aktivnosti. Tu je posebno istaknula suradnju Udruge Srce i OTP banke kroz projekt 'Ekologija i specifičnosti života i njegovih oblika' na kojoj su se izrađivali ukrasni predmeti od recikliranih materijala, a sve u službi zaštite prirode. Pohvalila je i ostale aktivnosti, posebice volontere OŠ Lučac, udruge Moje dijete Solin te akciju udruge Franak „Trapula za potrošače“ u kojoj su s učenicima Komercijalno - trgovačke škole Split ukazali na brojne marketinške trikove s kojima se potrošači susreću svakodnevno.

U Slavoniji su sunčani dani bili idealni za brojne aktivnosti na otvorenom gdje su građani imali priliku prisustvovati šarolikoj ponudi volonterskih i humanitarnih akcija koje pridonose vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, solidarnosti i jednakosti.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ Orahovica održala je aktivnost na kojoj su volonteri uređivali kamenjar u kojeg su posadili cvijeće i začinsko bilje kod dječjeg vrtića. U ovoj volonterskoj akciji sudjelovali su razni dionici iz zajednice, PO Čačinci, TZP Vrata Papuka i školski volonterski klub „Matoševe pčelice“ OŠ Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca. Malo dalje, u Požegi je u centru grada organiziran humanitarni sajam za djecu Marijinih obroka, gdje je svoj buvljak organizirala i Udruga Oppidum. U ovoj humanitarnoj akciji prikupljeni novac doniran je organizaciji Marijini obroci, koja osigurava prehranu djece u školama u nekim od najsiromašnijih država svijeta.

Zagrebačka udruga Maštara i volonteri su organizirali druženje sa starijim susjedima na Limunijadi u Domu za starije osobe Trnje. Školarci volonteri obradovali su preko 40 stanara Doma za starije uz pjesmu, društvene igre i opušteno druženje uz razgovor. Ovim međugeneracijskim druženjem promovirane su vrijednosti ljudskog dostojanstva, jednakosti i solidarnosti.

Organizatori kampanje jako su zadovoljni odazivom brojnih organizacija i uključenih volontera. Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju „Hrvatska volontira“, koja se održava na nacionalnoj razini svake godine. U kampanju se uključuje veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promiču volontiranje.

Ovaj program sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Udruge i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sufinancirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...