[IN MEMORIAM] Dušan Širola (1945. – 2024.)

Autor: Portal Torpedo 10.07.2024

dusan_sirola_foto_grad_rijeka Foto: rijeka.hr

Dušan Širola bio je ravnatelj Direkcije za mjesnu samouprava Grada Rijeke od 1993. do 2009.

Rijeka - Dušana Širolu, rođenog 9. prosinca 1945. godine, profesora povijesti i zemljopisa, pamtit ćemo kao ravnatelja Direkcije za mjesnu samoupravu Grada Rijeke od njenih početaka 1993. godine, do njegovog umirovljenja 2009. godine.

Njegov najuži tim činili su tajnici mjesnih odbora, pri tome ističući potrebu uske povezanosti i međusobne suradnje članova vijeća mjesnih odbora sa svim odjelima gradske uprave i službama komunalnih i trgovačkih društava u rješavanju komunalnih problema, smatrajući mjesni odbor prvom točkom u dodiru građana i Grada.

Omogućio nam je široku lepezu vještina i znanja, naučio nas je i zlatnim pravilima rada u mjesnoj samoupravi – dobra volja, osmijeh na licu, strpljivost, smirenost i komunikativnost.

Ravnatelj, šef, prijatelj, čovjek skroman, samozatajan, ali s izuzetno puno ideja i inovacija u radu uvijek je bio za obostrani razgovor i razmjenu mišljenja, volio je širiti i unapređivati posao, znao sastaviti i rukovoditi timom.

Naj on line MO, Naj dan MO, Pregled ulica i kućnih brojeva, Porijeklo naziva ulica Grada Rijeke, Sportski susreti mjesnih odbora u Danima svetog Vida, Naj okućnica, balkon prozor, Riječki program lokalnog partnerstva dio su njegovih projekata, pripremani u suradnji sa kolegama, ali i udrugama u kojem je Udruga Smart imala veliku ulogu.

Godine 2009. organizirao je susret s predstavnicima gradova Pula, Osijek i Šibenik kako bi razmijenili iskustva u razvoju mjesne samouprave.

Bilo je teško povjerovati kada smo 2. srpnja 2024. godine dobili poruku da je Dušan, naš „šef“ preminuo.

Riječima Najbolje u čovjekovom životu su njegova mala, bezimena, nezapamćena djela dobrote i ljubavi ispratili smo ga u mirovinu, a danas na opraštaju upućujemo misao Život koji nam je dala priroda kratak je, ali sjećanje na valjano proživljen život, vječno je.

Tekst: rijeka.hr

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...