Ingrid Belac Lovasić: Protiv podmetanja i izmišljenih istina borit ćemo se isključivo činjenicama

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 24.08.2022

Ingrid_Belac_Lovasic

Reakcija je ovo na, kako kaže, najnovije napade sindikalnog povjerenika i predsjednika upravnog vijeća KBC-a Rijeka.

Rijeka - Bivša predstojnica Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Rijeka Ingrid Belac Lovasić, koja je dobila otkaz zajedno s dvjema medicinskim sestrama, reagirala je na najnovije napade sindikalnog povjerenika i predsjednika upravnog vijeća KBC-a Rijeka. Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Orkestrirani napadi i hajka na mene i sestre s naše Klinike se nastavljaju u najgorem obliku, pa tako svjedočimo nevjerojatnim situacijama, od one da novopečeni povjerenik sindikata podržava Upravu protiv radnika, do toga da i on i predsjednik Upravnog vijeća blate bolnicu u dijelu u kojem su upravo oni odgovorni. Valjda smo nas tri tako moćne, kada se udružuju uprava i sindikat protiv nas, što samo po sebi predstavlja presedan u Hrvatskoj.

Po svemu sudeći su se akteri ove priče pogubili u nastojanju da ocrne medicinske sestre i mene, pa više ni sami ne shvaćaju što govore. Na takve napade ćemo, kao i do sada, odgovoriti isključivo činjenicama, zbog svih onih pacijenata koji gube vjeru u riječko i hrvatsko zdravstvo, kao i brojnih ljudi, koji nam ovih dana iskazuju podršku i želju da ustrajemo u tome da se sazna prava i cjelovita istina. Prije svega, želim naglasiti da su djelatnici s klinike odlazili onako kako odlaze i u svim drugim klinikama i bolnicama, dijelom zbog odlaska u mirovinu, dijelom zbog prelaska na lakše radno mjesto jer je rad s onkološkim pacijentima izuzetno težak, dijelom zbog odlaska iz Hrvatske... Njihovi su razlozi uobičajeni i nisu povezani ni s kim od nas tri, a zašto se nisu zapošljavali novi, pitajte upravu bolnice, koja se ionako drži kao da sve ovo nema baš nikakve veze s njima.

Razlog zbog kojeg je gospodin Gašparović spreman iznositi neistine protiv mene leži u činjenici da sam protiv njega podnosila prijave za teške povrede radnog odnosa, slijedom kojih je od ravnatelja prof. Ružića i dobio opomenu pred otkaz.

Evo nekoliko kronoloških događaja u vezi povjerenika Nezavisnog sindikata Mirana Gašparovića, koji kaže da je i sam bio pozivan na razgovore u kadrovsku, pritom se ne libivši spominjati riječ mobing:

- 14.08.2020. Miran Gašparović je u 17,30 sati napustio radno mjesto, a radno vrijeme mu je bilo do 21 sat. Nije obavijestio nikoga od strane rukovodećeg onkološkog kadra isti dan, a ni dan kasnije.

- 27.06.2020. nije došao u službu po ranije predviđenom i potvrđenom rasporedu. O nedolasku u službu nije obavijestio ni glavnu inžinjerku, ni glavnu sestru klinike, a ni predstojnicu.

- 1.07.2020. je, temeljem uvida u dokumentaciju inžinjera, glavna inžinjerka na radioterapiji posumnjala u nedolazak na posao 27.06. u jutarnjoj smjeni, nakon čega je direktno pitala Mirana Gašparovića i dobila potvrdan odgovor o nedolasku na posao. Obavijestila je nadređene, žurno je sazvan sastanak te je zaključeno da je neopravdan izostanak sa posla, a da, pritom, nitko nije obaviješten, što predstavlja teško kršenje radne discipline.

- 28.01.2021. je primio upozorenje ravnatelja Ružića na obveze iz radnog odnosa, s mogućnošću otkaza ugovora o radu zbog povrede obveza iz radnog odnosa te mu je rečeno da mu se, u slučaju ponavljanja takvih ili drugih povreda obveza iz radnog odnosa, može otkazati ugovor o radu.

-1.07.2022. Milan Radojčić predlaže za voditelja radioloških tehnologa na Zavodu za radioterapiju Mirana Gašparovića, a suglasnost za to daje Renata Dobrila Dintinjana.

- 4.07.2022. uputila sam dopis ravnatelju da sam Radojčićevim mailom obaviještena 1.7. u 12,49 sati o prijedlogu te zatim u 14,23 sati o imenovanju djelatnika Mirana Gašparovića za v.d. Glavnoga inženjera Zavoda za radioterapiju te da ga ja imenovala Renata Dobrila Dintinjana. U vrijeme kad su to proveli sam obavljala specijalističke preglede na Poliklinici, a kao predstojnica klinike nisam ni pravovremeno obaviještena, niti sam sudjelovala u donošenju odluke o imenovanju Glavnog inženjera i da se s njom ne slažem.