Inicijativa 4 grada: U Osijeku održan četvrti sastanak gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka

Autor: Marina Pauletić 25.11.2023

inicijativa_4_grada_sastanak

Sljedeći sastanak Inicijative 4 grada održat će se u Zagrebu.

Rijeka/Osijek - Gradonačelnici Osijeka, Zagreba, Splita i Rijeke – Ivan Radić, Tomislav Tomašević, Ivica Puljak i Marko Filipović s gradskim izaslanstvima sastali su se u petak i subotu u Osijeku na četvrtom radnom susretu u sklopu „Inicijative 4 grada“.

Riječ je o platformi koju su gradonačelnici četiri najveća hrvatska grada pokrenuli krajem ožujka ove godine u Zagrebu kako bi surađivali na temama od zajedničkog interesa.

Priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija ključne su teme kojima se Inicijativa bavila i ovoga puta, izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić dodajući kako ove izazove dijele i zajednički rješavaju sva četiri grada.

„Osim sastanaka koje smo održali u svim gradovima, često se sastajemo i online putem gdje se različite radne skupine na različitim razinama sastaju, dogovaraju i razmjenjuju iskustva. Brojne su teme o kojima razgovaramo, ali u fokusu su tri kojih se držimo, priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija“, rekao je gradonačelnik Radić.

Govoreći o zelenoj tranziciji gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je automatsko upravljanje prometom, odnosno semaforizirana raskrižja, rekavši kako se kroz algoritme želi povećati protočnost prometa, posebice kada je riječ o javnom prijevozu.

„Na taj način želimo naše gradove učiniti manje prometno zagušenima te imati veću protočnost prometa. Također bismo onda mogli upravljati prometom vezano i za određene prometne nesreće, radove na cesti i velike sportske događaje“, kazao je gradonačelnik Tomašević.

Dodao je kako sva četiri grada idu u smjeru povećanja broja stabala na javnim površinama kako kroz projekte financirane iz Fonda za zaštitu okoliša tako i kroz vlastite.

„Govorimo o 15-ak tisuća stabala koja će biti zasađena u sva četiri naša grada samo ove sezone. Te su akcije u tijeku, a razgovarali smo i o jačanju kapaciteta naših poduzeća za održavanje zelenih površina što se pokazuje kao strateški jako bitno, posebice u vrijeme vremenskih nepogoda koje nastaju zbog klimatskih promjena, oluja, suša i slično“, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Izvijestio je i da će na sljedećim sastancima fokus biti na modernizaciji javne rasvjete, obnovljivim izvorima energije i energetskoj obnovi javnih zgrada, ocijenivši ih kapitalnim investicijama čiji povrat će se vidjeti kroz 10-ak godina.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak izrazio je zadovoljstvo Inicijativom ističući kako su kroz sastanke razvijene mnoge ideje za rješavanje izazova koje četiri grada dijele.

„Digitalizacija je možda i najdinamičniji dio jer se temelji na rješenjima koje smo implementirali u svim gradovima, a sada dijelimo iskustva i najbolje prakse jedni s drugima. U Splitu smo kao prvi grad u Hrvatskoj otvorili tzv. kontakt centar. To je polazna točka u kojoj svi građani prijavljuju svoje probleme i upućuju svaki upit koji imaju, a zatim se prati i vrlo brzo odgovara, što se pokazalo jako uspješno. Razvili smo i Smart City aplikaciju kroz koju se sve naše digitalne usluge mogu centralizirati“, poručio je splitski gradonačelnik Puljak.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je kako je Inicijativa po pitanju priuštivog stanovanja ostvarila značajne pomake te da su u kontaktu i s Europskom investicijskom bankom, Svjetskom bankom, komercijalnim bankama i nizom drugih stručnjaka.

„Radna skupina za priuštivo stanovanje iznjedrila je niz prijedloga. Konkretno, u Rijeci smo uputili u proceduru, počevši s javnim savjetovanjem, i novu odluku o komunalnom doprinosu čime omogućujemo smanjenje komunalnog doprinosa kada se radi o poticanoj gradnji i priuštivom stanovanju, na način da se takve zgrade djelomično i u potpunosti može osloboditi komunalnog doprinosa“, napomenuo je riječki gradonačelnik.

Istaknuo je i da Rijeka provodi veliku anketu na više od 1000 mladih kako bi uvidjeli njihove potrebe zaključivši kako je priuštivo stanovanje postala tema nacionalnoga opstanka.

Sljedeći sastanak Inicijative 4 grada održat će se u Zagrebu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...