Intenzivnija suradnja Doma zdravlja i KBC-a Rijeka - telemedicina prva na redu

Autor: Marina Pauletić 31.07.2023

kbc_rijeka_ilustracija__2_ Foto: arhiva

Osim konkretnih dogovora u zajedničkom djelovanju na području cjeloživotne izobrazbe djelatnika, dogovoreno je i zajedničko intenziviranje javnozdravstvenih akcija u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja.

Rijeka - Ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić primio je u radni posjet novu ravnateljicu Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, dr. Eminu Grgurević - Dujmić koja je funkciju preuzela početkom mjeseca. Razlog sastanka bile su teme o konkretnim aktivnostima na kratkoročnim i dugoročnim poboljšanjima suradnje u cilju poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite.

„Naši su pacijenti zajednički, a intenzivna komunikacija otvara mogućnosti da utvrdimo konkretne točke unutar kojih ponekad i malim zajedničkim organizacijskim promjenama možemo puno učiniti da olakšamo, približimo i unaprijedimo zdravstvene usluge za naše korisnike“, istakla je dr. Grgurević - Dujmić. Obzirom na trenutnu turističku sezonu, opterećenost većim brojem hitnih intervencija nego u drugim dijelovima godine, u navedenom se smislu razgovor ravnatelja ovih dviju ključnih regionalnih zdravstvenih institucija posebno usmjerio u pravcu intenziviranja korištenja telemedicine. Resursi u ovom segmentu postoje - kako tehnički, tako i kadrovski, a geografske specifičnosti naše regije dodatan su razlog za intenziviranje specijalističkih i subspecijalističkih konzultacija i drugih medicinskih postupaka koji se mogu provoditi timski i na daljinu uz značajnu uštedu na vremenu. Zbrinjavanje hitnih bolesnika u dežurnim ambulantama Doma zdravlja u popodnevnim satima i vikendom, te suradnja s Objedinjenim bolničkim hitnim prijemom bili su tema razgovora s ciljem iznalaženja mogućnosti unapređenja postojeće prakse, ali i sagledavanja perspektive kada u skoroj budućnosti počne s radom nova Bolnica za ženu i dijete.

Na sastanku ravnateljice Doma zdravlja i ravnatelja KBC-a Rijeka raspravljene su i druge značajne teme i dogovoren hodogram još nekih značajnih budućih zajedničkih aktivnosti. Među njima se posebno ističe što bolja koordinacija kadrova i opće organizacije u segmentu dislociranih ambulanti po udaljenim i slabije dostupnim dijelovima Županije. Navedeno su praktički zasebno i uz ne baš optimalno usklađivanje do sada provodile obje ustanove, a što će uz određene organizacijske napore i komplementarnu raspodjelu kadrova kojima Dom zdravlja i KBC Rijeka raspolažu u budućnosti dati bolje rezultate i bolju dostupnost specijalista našim bolesnicima. Na sastanku su izmijenjena iskustva u upravljanju kapitalnom dijagnostičkom opremom i specifično educiranim kadrovima, te je učinjena preliminarna analiza o mogućnostima suradnje u navedenim područjima unutar kojih bi se dobrom organizacijom mogla postići bolja učinkovitost i iskoristivost već postojeće opreme i veća učinkovitost rada u obje ustanove.

Osim konkretnih dogovora u zajedničkom djelovanju na području cjeloživotne izobrazbe djelatnika, dogovoreno je i zajedničko intenziviranje javnozdravstvenih akcija u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja. U zaključku, ravnateljica Grgurević - Dujmić i ravnatelj Ružić već su dogovorili idući bilateralni radni sastanak koji će započeti procjenom rezultata danas dogovorenih aktivnosti s posebnim naglaskom na telemedicinu. Također, u zaključku su istakli da intenziviranje ove bilateralne suradnje nikako ne znači isključivanje drugih dionika, dapače, naglasili su zadovoljstvo tradicionalnom županijskom koordinacijom ključnih regionalnih dionika u zdravstvu unutar koje se ovo intenziviranje suradnje dviju ustanova i provodi.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...