Istraživanje potreba mladih po pitanju usluga i sadržaja buduće Gradske knjižnice Rijeka

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 25.09.2022

gradska-knjiznica-rijeka-ogranak-trsat-7-2400x1524_c

Kako naglašavaju iz Gradske knjižnice Rijeka, preseljenjem u novu zgradu nastojat će se izaći izvan uobičajenih okvira dosadašnjeg djelovanja, pa tako i razvijanjem specifičnijeg odjela za mlade.

Rijeka - Kao dio pripreme otvorenja Odjela za mlade u novoj zgradi knjižnice u kompleksu „Benčić“, Gradska knjižnica Rijeka provodi anketno istraživanje među mladima od 15 do 30 godina kako bi saznali koje su njihove želje i potrebe. Navedeno istraživanje koje ostaje otvoreno do 21. listopada dio je početnih aktivnosti koje će uključivati pilot aktivnosti i izradu strategije Odjela za mlade.

Njegova je svrha pokrenuti zajedničko promišljanje jednog specifičnog mjesta u gradu, pa svi koji žele sudjelovati, a dio su navedene dobne skupine mogu to učiniti ispunjavanjem online ankete.

Projekt “Gejmanje, vrtlarenje, uključivanje, sviranje…baš to (ne)trebamo?, poligon za istraživanje potreba i dizajniranje knjižničnih usluga za mlade” usmjeren je na osnaživanje čitalačke kulture i publike mladih na riječkom i širem regionalnom području.

Gradska-knjiznica-Rijeka-03461

Kako naglašavaju iz Gradske knjižnice Rijeka, preseljenjem u novu zgradu nastojat će se izaći izvan uobičajenih okvira dosadašnjeg djelovanja, pa tako i razvijanjem specifičnijeg odjela za mlade. Dodaju kako u Rijeci nikada nije bio implementiran koncept djelovanja za mlade od 15 do 30 godina kao posebnog segmenta publike posvećenog čitalačkoj kulturi, slobodnom vremenu i kreativnosti mladih. Kroz kvantitativno i kvalitativno istraživanje detaljno će se istražiti potrebe, razmišljanja i vizije ciljane publike, oblikovati fokus grupe kao temelj participativnog modela programskog vijeća mladih te provesti inovativne pilot aktivnosti iz područja gaminga, održivog razvoja, glazbe i inkluzivnosti, sadržajno prepoznatnih kao ključevima stvaralačke budućnosti.

U suradnji s ciljanom publikom i neprofitnim udrugama dizajnirat će se i pokrenuti odjel za mlade u skladu s potrebama i željama ciljane populacije te testirati inovativni model.

Projekt je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske kroz program poticanja razvoja publike u kulturi i U.S. Embassy Zagreb kroz program American Cornera.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...