Izložba "Budi susjed!" i Urbani separe uskoro u Galeriji Kortil

Autor: Tara Tomić 03.04.2024

Park_prirode_Ricina,_2022

Izložba će prezentirati što se dogodi u Rijeci kada se u više od sto navrata spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora.

Rijeka - Galerija Kortil tijekom travnja postaje mjesto susreta i druženja sugrađana. Povod tome bit će izložba Urbanog separea pod nazivom Budi susjed! koja se otvara 9. travnja u 19 sati.

Kroz bogat fotografski materijal, anegdote i recepte, izložba dokumentira nesvakidašnje i jedinstvene doživljaje koje stvaraju događanja Urbanog separea – pokazujući što je potrebno da se dogodi vidljiva promjena u susjedstvu.

Urbani separe izrastao je iz građanske inicijative u godinama kada se Rijeka pripremala postati prijestolnica kulture, kao jedna od najaktivnijih udruga na našem području koja kroz svoje aktivnosti zajedno sa sugrađanima promišlja bolji grad. Kvartovski festivali, akcije uređenja javnog prostora, zajedničko kuhanje, vođene šetnje i obilasci, radionice, izložbe, koncerti i razgovori samo su dio alata koje posljednjih godina razvija i koristi Urbani separe. Na Zametu i Brajdi oživljavali su tržnice koje ubrzano umiru, na Mlaki pokazivali važnost parkova u životu grada, na Pećinama putovali od prve do zadnje plaže, Rječinu zamišljali kao park prirode, ozelenili i oslikali Kružnu, otvorili privremeno kupalište u centru grada, istraživali Harteru kao eksperimentalni i zeleni kvart. U tim je promjenama, privremenim ili dugotrajnijim, sudjelovao velik broj sugrađanki i sugrađana. Od susjeda i građanskih inicijativa, preko udruga i institucija, kulturnih organizacija, lokalnih obrta i zanatlija, pa sve do mjesnih odbora i predstavnika Grada.

Izložba će za vrijeme svoga trajanja od 9. do 27. travnja dodatno oživjeti javni prostor Sušaka kroz mnoštvo aktivnosti šetnji, razgovora i radionica, a Urbani separe će u Kortil preseliti i svoj ured te će ih se tamo moći susresti radnim danom od 17 do 20 sati.

Radno vrijeme Galerije Kortil: radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati / subotom od 10 do 13 sati.

Ulaz je slobodan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...