Izložba fotografija „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“

Autor: Marina Pauletić 18.12.2022

elektricni-08124

Izložba prvi put na jednom mjestu donosi antologijske snimke četiri fotografa koji su 1980. i 1981. pratili razvoj scene.

Rijeka - Izložba fotografija „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“ je najzaokruženiji pogled na početak jednog važnog razdoblja pop-glazbe u glavnom gradu bivše države. Izložba se otvara u „Kockici“ 20. prosinca u 19 sati, a traje do 15. siječnja 2023.

Kompilacijski album „Paket aranžman“ pojavio se kao izdanje Jugotona u veljači 1981. godine. Na njemu su se prvi put i zajedno predstavile beogradske rock-grupe Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam, koje nisu bile samo nove datumom vlastitog osnivanja, nego i, što je važnije, glazbenim senzibilitetom. Bio je to radikalan manifest nove estetike u jugoslavenskom rocku, koji je na jednom mjestu definirao što je „new wave“ na ovdašnji način i što on sve može biti.

omot

Svaka od tri grupe zastupljena je na albumu s po nekoliko skladbi, a gotovo sve su postale klasici. Impresionira stilska širina kojom su tri benda nastupila, u njoj prepoznajemo pank, rege, ska, neopsihodeliju, camp postupke, minimalističke eksperimente i drugo. Skladbe Šarla, Idola i Električnog orgazma, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se album „Paket aranžman“ i danas smatra prekretnicom u jugoslavenskoj pop-glazbi. Štoviše, jednom od najutjecajnijih ploča u povijesti ovdašnjeg rocka. „Paket aranžman“ bio je jedan od prvih primjera kako biti na ovim rockerskim prostorima svoji autentičan. Album nije postao samo predvodnik generacije beogradskih novovalnih bendova, nego i s njima povezane kulturne revolucije. Zahvaljujući tomu, konačno se uhvatio korak sa svijetom, barem kad je u pitanju pop-kultura.

Izložba prvi put na jednom mjestu donosi antologijske snimke četiri fotografa koji su 1980. i 1981. pratili razvoj scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za kompilaciju „Paket aranžman“. Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu prije i poslije snimanja albuma. Prizorima s ulica i koncertnih prostora vraćaju nas slobodarskom duhu Beograda onog doba i njegovim vodećim glazbenim herojima, tada 20-godišnjacima punih planova.

Izložba se postavlja suradnjom JP Beogradska tvrđava i Muzeja grada Rijeke. Njeni su autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, dizajn izložbe potpisuje Dobrila Stevanić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...