Izložba, katalog i niz događanja u povodu 30 godina Muzeja grada Rijeke

Autor: Marina Pauletić 09.04.2024

muzej-grada-rijeke-kockica Foto: arhiva

Tridesetu obljetnicu obilježava se izložbom u „Kockici“.

Rijeka - Jedna od ustanova bez koje je nemoguće zamisliti kulturni život Rijeke bilježi ovih dana vrijednu obljetnicu. Današnji Muzej grada Rijeke osnovan je odlukom riječkoga Gradskog vijeća 11. travnja 1994. godine. Dogodilo se to nakon preimenovanja Muzeja narodne revolucije, dotadašnje ustanove od koje je nova ustanova preuzela sjedište, zbirke i djelatnike. To znači da je Muzej grada nastavio radom u istoj zgradi, smještenoj u gradskom središtu. Zbog njezina oblika, što ga projektantski potpisuje arhitekt Neven Šegvić, danas je popularno nazivamo „Kockica“.

Tridesetu obljetnicu obilježava se izložbom u „Kockici“ koja vodi kroz aktualne muzejske zbirke ustanove i druge muzejske aktivnosti. Izložba svjedoči da je Muzej grada u proteklih 30 godina prikupio povijesnu i umjetničku građu zbog koje je bilo neophodno formirati nove muzejske zbirke i dokumentacijske fondove. Javnost se s takvim aktivnostima kontinuirano upoznavalo putem brojnih izlagačkih i izdavačkih aktivnosti, kako to na izložbi predočuje vremenska crta ustanove. Muzej je u povodu obljetnice pripremio i posebno izdanje koje kataloški rekapitulira što je sve učinjeno u proteklom razdoblju, te pruža osobnu iskaznicu Muzeja danas. Posebna je pozornost posvećena javnim ulogama koje mijenjaju tradicionalno lice baštinske ustanove prema očekivanjima suvremene publike, poput edukacijskih, znanstvenih, turističkih i sličnih.

Izložba „30 godina Muzeja grada Rijeke“ svečano se otvara na rođendan ustanove, 11. travnja, i traje do 20. lipnja 2024. godine. Program otvaranja u „Kockici“ počinje u 19 sati. I te večeri zapravo ne završava, s obzirom da će se prigodna događanja nastaviti tijekom cijele godine. Riječ je o javnim predavanjima, predstavljanjima publikacija, okruglim stolovima, stručnim vođenjima i slično, u kojima će sudjelovati djelatnici Muzeja grada te drugi stručnjaci za baštinske teme. O terminima tih događanja javnost će biti obaviještena zasebno.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...