Izložba "Pogrebni obredi i običaji Starog Rima" otvara se ove srijede

Autor: Nikola Cvjetović 06.06.2023

Izlozba_PPM

Izložba u organizaciji Arheološkog muzeja Zadar i suorganizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka otvorit će se 7. lipnja u 12 sati u Malom atriju Muzeja.


Rijeka - Izložba "Pogrebni obredi i običaji Starog Rima", u organizaciji Arheološkog muzeja Zadar i suorganizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, otvorit će se 7. lipnja u 12 sati u Malom atriju Muzeja. Autorice izložbe su Kornelia A. Giunio i Timka Alihodžić, a izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2023. godine.

Tema izložbe predstavljena je kroz dvije cjeline. U uvodnom dijelu „Memento mori“ (Sjeti se smrti) autorica dr. sc. Kornelia A. Giunio predstavlja pojam smrti kako su ga doživljavale rane civilizacije – Mezopotamija, Egipat, Grčka i Etrurija. Posebno je obrađen pojam smrti te razvoj pogrebnih obreda i običaja u starom Rimu, a detaljno je opisan rimski pogreb i pokapanje u gradu Rimu.


U drugom dijelu „Mors et fugacem persequitur virum“ (Smrt dostigne i čovjeka koji bježi) autorica Timka Alihodžić eksponatima i rekonstruiranim grobovima te na plakatima nastoji prepoznati i predstaviti rimske pogrebne običaje u antičkom Zadru. Naglasak stavlja na rituale vezane za smrt i ispraćaj umrlog koji su dio ljudske tradicije, a ne jedne određene civilizacije te ih povezuje s običajima koji se prakticiraju i danas, dakako u modificiranom obliku.


Na izložbi će biti predstavljeno više od 400 eksponata – od sitnih nakitnih oblika do konstruktivnih grobnih dijelova. Kroz grobne priloge moguće je pratiti socijalni i duhovni aspekt stanovništva na području Zadra u vremenu od 1. do 4. stoljeća.
Nakon otvorenja izložbe – u Mramornoj dvorani Muzeja – Timka Alihodžić održat će predavanje vezano uz temu izložbe.
Kao popratni sadržaj uz izložbu će se organizirati tematska predavanja za javnost te radionice za djecu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...