Izložba povijesnih vrijednosnica, medalja i plaketa Rijeke i Sušaka u Muzeju grada Rijeke

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 16.09.2022

vrijednosnice_izlozba_muzej_grada_rijeke__1_

Da i taj specifičan dio gradske povijesti zna biti vrlo zanimljiv, potvrđuje pogled na izložene primjerke novčanica, medalja, vrijednosnica i plaketa

Rijeka - „Povijesne vrijednosnice, medalje i plakete iz zbirke Muzeja grada Rijeke“ nova je izložba koju se od 15. rujna može vidjeti u Palači šećera. Da i taj specifičan dio gradske povijesti zna biti vrlo zanimljiv, potvrđuje pogled na izložene primjerke novčanica, medalja, vrijednosnica i plaketa. Muzejska zbirka kojoj su oni dio proteže se vremenski od 4. do 21. stoljeća i prednost daje primjercima s riječkim obilježjima. To znači imenom, grbom ili žigom.

vrijednosnice_izlozba_muzej_grada_rijeke__3_

Eksponati su raznovrsni. Tu su papirnati i metalni novac guldenskog / forintskog i krunskog sustava iz razdoblja Austro-Ugarske, također riječke krune, korištene kraće vrijeme po nestaku te države. Iz vremena poslije Drugog svjetskog rata zanimljive su tzv. jugolire ili lire-B, korištene na području Zone B. Zbirka sadrži i raznovrsne riječko-sušačke vrijednosne papire, što će reći dionice, obveznice, zadužnice i mjenice. One svojim postojanem svjedoče o gospodarskom razvoju na gradskom području od 1882. do 1941. godine.

Među medaljama se izdvajaju primjerci koji svjedoče o uspjesima velikih riječkih tvorničkih pogona poput Tvornice papira i Tvornice torpeda. Autorica izložbe je Sabrina Žigo. Izložba je postavljena u Svečanoj dvorani Palače i traje do 9. listopada.

vrijednosnice_izlozba_muzej_grada_rijeke__2_
Više sa portala torpedo.media ...