Izložba Sjeti se mene

Autor: Sanja Tumara 27.07.2023

sjeti_se_mene_izlozba_02

Na izložbi su predstavljeni nabožni predmeti koji se čuvaju u Arheološkom odjelu Muzeja, a prikupljeni su arheološkim istraživanjima uokolo župnih crkva u Rijeci i Mošćenicama.

Rijeka - Ususret blagdanu Vele Gospe u Velikom atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka bit će postavljena izložba „Sjeti se mene“, nastala suradnjom Hrvatskog restauratorskog zavoda i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Otvorenje izložbe je 28. srpnja u 18 sati u Velikom atriju Muzeja, autori izložbe su dr. sc. Andrej Janeš (HRZ) i Jasna Ujčić Grudenić (PPMHP), postav izložbe Veronika Uravić Čolak – Reedesign Studio.

Na izložbi su predstavljeni nabožni predmeti koji se čuvaju u Arheološkom odjelu Muzeja, a prikupljeni su arheološkim istraživanjima uokolo župnih crkva u Rijeci i Mošćenicama.

Nabožni predmeti ili devocionalije su predmeti koji potiču i proširuju pobožnost i podsjećaju na religiozne misterije. Riječ je o medaljicama, medaljonima, križevima, brevarima i krunicama posebno popularnim tijekom 17. i 18. stoljeća. U arheologiji se najčešće nalaze u istraživanjima groblja jer su to osobni predmeti uz koje su pokojnici pokapani.

Rabili su se kako bi svakodnevno podsjećali vjernike na njegovu vjeru. Među njima su najmnogobrojnije medaljice na kojima se nalaze prikazi Isusa ili Marije, raznih svetaca, svetih predmeta ili mjesta.

Na izložbi su, po cjelinama, obrađene i predstavljene svetačke medaljice, marijanske medaljice, hodočasničke medaljice te za naš prostor posebno zanimljive Riječke i Trsatske medaljice.

Trsatske medaljice rađene su za svetište na Trsatu, gdje je, prema predaji, od 10. svibnja do 10. prosinca 1294. godine kad je preseljena u Loreto, bila smještena kućica iz Nazareta. Danas se u svetištu nalazi čudotvorna drvena ikona Bogorodice s djetetom za koju se vjeruje da ju je naslikao sv. Luka. Bogorodica i Isus na ikoni su 1715. godine okrunjeni zlatnim krunama i takav prikaz ikone pojavljuje se na licu svih Trsatskih medaljica.

Na riječkim medaljicama se na licu prikazuje Riječko čudotvorno raspelo koje se danas nalazi u crkvi sv. Vida u Rijeci iza kojeg je, u drugom planu, pogled na grad s mora. Vjeruje se da se čudo dogodilo 1296. godine, kada se građanin Petar Lončarić razljutio u igri karata pred crkvom te bacio kamen na raspelo, koje je prokrvarilo.

U Arheološkom odjelu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka ukupno se nalazi više od 700 predmeta nabožnog karaktera, a na izložbi je predstavljeno njih oko 170.

Kao popratni sadržaj uz izložbu će se organizirati tematska predavanja za javnost te radionice za djecu.

Izložba ostaje otvorena do 29. listopada 2023. godine.

sjeti_se_mene_izlozba
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...