Kad „Galeb“ raširi krila: Titov brod srušio kvorum u Gradskom vijeću

Autor: Nikola Cvjetović 29.04.2022

wp-content/uploads/2021/12/Brod-Galeb.jpg

Zbog neprihvaćanja amandmana o prenamjeni sredstava za Titov brod za obnovu zgrade riječkoga HNK, sjednicu su napustili vijećnici HDZ-a, Mosta, Nezavisne liste Davora Štimca, Akcije mladih i Unije Kvarnera. Na jučerašnjoj sjednici nije prošao ni Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2021. godinu.

Rijeka - Nakon što nije prihvaćen amandman Vedrana Vivode (Akcija mladih) i Roberta Salečića (Unija Kvarnera) kojim bi se tri milijuna kuna od spomeničke rente, umjesto za uređenje broda Galeb, prenamijenilo za obnovu zgrade riječkoga HNK, dio vijećnika Gradskog vijeća Grada Rijeke napustilo je sjednicu, nakon čega je ona prekinuta zbog – nedostatka kvoruma. Sjednicu su napustili vijećnici HDZ-a, Mosta, Nezavisne liste Davora Štimca, Akcije mladih i Unije Kvarnera. Gradonačelnik Marko Filipović odbio je prihvatiti amandman, nakon čega na ni glasovanju nije dobio dovoljan broj glasova pa su nezadovoljni vijećnici napustili sjednicu.

Vedran Vivoda, AM, predloženi amandman objasnio je time da su sredstva za Galeb osigurana u proračunu za ovu godinu te je rekao kako u Rijeci postoje i druga kulturna dobra koja je potrebno obnavljati. Vivoda i Salečić (Unija Kvarnera) predložili su da se 3 milijuna kuna, umjesto za EU projekt „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika kulturne baštine“, koji se odnosi na uređenje Palače šećerane te broda Galeb, rasporedi za sanaciju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Pojašnjavajući predloženi amandman Vivoda (Akcija mladih) je istaknuo kako se u brod Galeb svake godine iz sredstava spomeničke rente ulaže između jedan i dva milijuna kuna, dignut je kredit, produžen je rok otplate kredita i povećao se iznos sredstava potreban za obnovu.

wp-content/uploads/2020/06/brod-galeb-skver-kraljevica-1.jpgIz Grada Rijeke u međuvremenu je stigla obavijest kako će se nastavak 9. sjednice Gradskog vijeća održati u srijedu, 4. svibnja s početkom u 15 sati.

Vijećnik HDZ-a Danijel Imgrund odmah na početku rasprave o toj točki dnevnog reda najavio je da će, ako ne prođe amandman, vijećnici HDZ-a napustiti sjednicu, obrazlažući kako je u brod Galeb do sada već utrošeno previše sredstava.

Vijećnici Nezavisne liste Davora Štimca naglasili su kako nisu protiv projekta broda Galeb, no naglasili su da je osnovni problem u tome što nije bilo dovoljno dobro procijenjeno koliko će projekt stajati i koliko će dugo trajati.

Vijećnik Aleksandar Saša Milaković kazao je kako je za vijećnike Mosta prijedlog da se za brod Galeb osigura dodatnih 3 milijuna kuna kap koja je prelila čašu, smatrajući uređenje broda loše vođenim projektom u koji ne treba ulagati više sredstava.
U ime vijećnika platforme Možemo! vijećnik Nebojša Zelič kazao je kako su spremni podržati odluku o preraspodjeli sredstava, budući da je projekt, iako je u njega uloženo previše sredstava, pri kraju i potrebno je ga završiti.

U ime kluba PGS-a vijećnik Nikola Ivaniš podsjetio je kako je Galeb kulturnim dobrom proglasio upravo ministar u vladi HDZ-a Božo Biškupić, dok je vijećnik SDP-a Željko Jovanović kazao je kako brod Galeb nije samo riječki, nego hrvatski i europski projekt podržan sa svih razina vlasti.

Gradonačelnik Filipović naglasio je kako su te 3 milijuna kuna već dio proračuna za 2022. godinu, za koji su vijećnici glasovali na kraju 2021. godine.

"Siguran sam da će Galeb biti gotov do kraja godine, praktički se održavaju tjedna koordinacije na brodu. Prema svemu sudeći, ono što smo projicirali u proračunu za 2022. i 2003. godinu trebalo bi biti dovoljno za završetak radova na brodu. Naravno, cijena čelika značajno utječe na cijenu radova, radi se o vrlo složenim radovima na brodu, no ja se nadam da usvajanjem ove odluke stavljamo „točku na i“ što se tiče rasprava koliko će sredstava biti potrebno za realizaciju ovog projekta. Brodogradilište u Kraljevici čini sve u suradnji s našim službama i nadzorom službom da se projekt privede kraju unutar predviđenih sredstava", kazao je gradonačelnik Filipović, dodajući kako je cijena radova nešto veća od prvotno planirane.

Amandman koji je srušio kvorum bio je predložen u sklopu Odluke o raspodjeli financijskog rezultata Grada Rijeke za 2021. godinu, a nakon što je utvrdila da sjednici nije nazočan potreban broj članova da bi Gradsko vijeće moglo pravovaljano odlučivati, predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj prekinula je sjednicu i nastavak zakazala za srijedu, 4. svibnja u 15 sati.

Treba reći da na jučerašnjoj sjednici nije prošao ni Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2021. godinu, jer je umjesto potrebnih 17 glasova, „za“ glasalo 15 vijećnika, budući da su vijećnici Akcije mladih i Unije Kvarnera bili suzdržani.

Više sa portala torpedo.media ...