Kako stoji brzina interneta u Istri i Kvarneru u odnosu na ostatak Hrvatske

Autor: Nikola Cvjetović 27.02.2024

brzina interneta u Istri i Kvarneru u odnosu na ostatak Hrvatske

Zanimljivo je da Pula i Rovinj imaju otprilike istu brzinu (49,24 MBPS i 47,23 MBPS), a Rijeka ima 2.5x više s 123,29 MBPS.

Rijeka - Tko više uopće može zamisliti život bez interneta? Malo tko, budući da informacije i podaci svijetom putuju nevjerojatnim brzinama, a pristup svim mogućim podacima jednostavniji je nego ikad.

Internet nam je u mnogočemu olakšao život, što zasigurno mogu reći osobe koje ovo čitaju iz udobnosti svoga stana od kuda rade na daljinu.

Jeste li se ikada pitali gdje je u Hrvatskoj najbrži, a gdje najsporiji Internet?

brzina_interneta_istrazivanje_2024__1_

Brzine interneta u Hrvatskoj
Kada se promatra brzina interneta važno je napraviti razliku toga koliko je brz mobilni internet i fiksni internet, odnosno širokopojasne mreže, budući da se radi o dvije veoma oprečne stvari.

brzina_interneta_istrazivanje_2024__5_

Prema podacima koje nudi Kompare.hr Hrvatska se po brzini preuzimanja podataka na mobilnoj mreži nalazi na visokom 21. mjestu u svijetu. Prema podacima za siječanj 2024. godine medijalna brzina preuzimanja podataka na mobilnoj mreži u Hrvatskoj iznosila je 92,51 MBPS (Megabits per second) što nas stavlja u sam vrh Europe ali i svijeta.

Promatramo li brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži Hrvatska prema podacima za siječanj 2024. godine zauzima 80. mjesto u svijetu s brzinom od 63,41 MBPS što nas stavlja u podređen položaj prema većini ostalih europskih zemalja.

brzina_interneta_istrazivanje_2024__4_

Najbrži i najsporiji Internet u Hrvatskoj
U ovome tekstu radi lakše usporedbe i veće dostupnosti podataka kao parametar usporedbe brzine interneta u Hrvatskoj u obzir je uzet podataka za brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži.

Grad s najbržom medijalnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u Hrvatskoj za siječanj 2024. godine bio je grad Zagreb s brzinom preuzimanja od 134,33 MBPS na drugom mjestu našao se grad Velika Gorica s prosječnom brzinom od 133,94 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Dugo Selo s prosječnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži do 128,54 MBPS.

brzina_interneta_istrazivanje_2024__2_

S druge strane kada promatramo najsporije brzine preuzimanje podataka na fiksnoj internetske mreži u Hrvatskoj, za isto razdoblje, grad s medijalnim najsporijim fiksnim internetom bio je grad Đakovo s brzinom od 26,39 MBPS. Nakon njega na listi najsporijih našli su se Križevci s brzini od 31,80 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Dubrovnik s brzinom od 35,23 MBPS.

Brzine interneta u Hrvatskoj komentirao je Krunoslav Kovačević, stručnjak za telekomunikacije iz Kompare.hr:
„ U 2023. svi teleoperateri unaprijedili su svoju infrastrukturnu mrežu i omogućili još većem broju kućanstava pristup internetu s još većim brzinama preuzimanja podataka. Mnogi građani još uvijek ne znaju da imaju pristup optičkoj instalaciji koja u njihovom domu može značajno povećati brzinu ali i stabilnost interneta, stoga bih preporučio da istraže koja im je tehnologija dostupna, a pogotovo onima koji žive u gradovima s nižim brzinama interneta.“

brzina_interneta_istrazivanje_2024__3_

BRZINE INTERNETA U ISTRI I KVARNERU
Istočne regije Hrvatske, Istra i primorje, očigledno imaju prosječnu brzinu interneta kada promatramo ostale regije. Prema podacima za siječanj 2024. godine Istra i primorje su imali prosječnu brzinu od 45 MBPS. Zanimljivo je da Pula i Rovinj imaju otprilike istu brzinu (49,24 MBPS i 47,23 MBPS), a Rijeka ima 2.5x više s 123,29 MBPS.

Očito je onda da Istra u odnosu na Rijeku malo zaostaje što se tiče internetske infrastrukture. Rijeka je gotovo pa jednake brzine kao Zagreb koji je na 134 MBPS i time među najbržim gradovima u Hrvatskoj.

Izmjerite svoju brzinu interneta i vidite kakvi ste u usporedbi s ostatkom Hrvatske.

brzina_interneta_istrazivanje_2024__1_-76219
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...