KD ViK na Korzu obilježava Dan planeta Zemlje uz jasnu poruku: koristite riječke špine i čuvajte pitku vodu

Autor: Portal Torpedo 21.04.2023

SPINA__4_ Foto: ilustracija

Sprječavanjem kapanja, curenja i neracionalnog korištenja vode možete uštedjeti i do 30 l vode po stanovniku na dan.

Rijeka - Svake godine 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje kako bi se podigla svijest ljudi o važnosti očuvanja prirodnog okoliša. Očuvanje našeg plavog planeta i njegovog vodnog bogatstva održivim razvojem i djelovanjem, imperativ je mnogih svjetskih institucija i organizacija posvećenih zelenom pokretu. Voda i vodeni ekosustavi čine 70% našeg planeta, a samo 1% na svijetu svih vodenih masa otpada na onu pitku i zato je iznimno važno da ju štedimo i čuvamo.

U petak, 21. travnja od 10:30 do 12:30 sati, na Korzu će biti postavljen „Zemljin labirint“ – simbol pozitivnog i negativnog odnosa čovjeka prema okolišu i prirodi koja ga okružuje. Dio labirinta bit će zagađen otpadom, a dio očuvan i čist. Dualna priroda ovog eksponata predstavlja kontrast čovjekovog djelovanja prema prirodi – ispravnog i štetnog, uz naglasak na posljedice pojedinačnog izbora, a poruka je da planet za buduće generacije možemo očuvati jedino ispravnim djelovanjem i odgovornim ponašanjem.

Projekt se provodi u suradnji s Eko centrom mladih čuvara okoliša Društva „Naša Djeca“ Rijeka, NZZJZ PGŽ, JU Priroda i Primorsko-goranskom županijom, a sudjelovat će mladi čuvari okoliša iz Srednje Ekonomske škole "M. Mirković", srednje građevinsko-tehničke škole i OŠ Kozala.

SPINA__6_

KD ViK ovom prilikom dijelit će građanima ViK-ove staklene boce s vodom iz riječkih špina, uz jasnu poruku – koristite riječke špine, čuvajte vodu i smanjite jednokratni plastični otpad.

Na svima nama leži odgovornost zaštite i očuvanja okoliša i pitke vode, a KD VIK podsjeća sve građane da upravo malim promjenama u svakodnevnim navikama mogu postići značajne uštede koje će se pozitivno odraziti ne samo na mjesečni račun, već i na buduće generacije.

Sprječavanjem kapanja, curenja i neracionalnog korištenja vode možete uštedjeti i do 30 l vode po stanovniku na dan.

Također, digitalizacija poslovanja i usluga čini važan korak u očuvanju okoliša i vodnih resursa. Za proizvodnju jednog A4 papira potrebno je prosječno 7,5 litara vode – dovoljan razlog da korisnici počnu koristiti digitalnu uslugu MojVIK te sve mjesečne račune i obavijesti započnu zaprimati u digitalnom obliku. Obavijesti o uvećanoj potrošnji vode i mjesečni računi šalju se direktno na mail korisnika, koji u svakom trenutku imaju uvid u potrošnju i eventualno nepodmirene račune- i to bez gužvi i čekanja u redovima.

Zaključno, KD VIK poziva sve korisnike da redovito provjeravaju svoje interne instalacije u prvoj polovici mjeseca jer se svaka očitana količina vode na glavnom vodomjeru smatra potrošnjom vode. Provjera se vrši na jednostavan način i to tako da se zatvore sva izljevna mjesta te očita glavni vodomjer. Ako vodomjer bilježi potrošnju vode, znak je to kvara na internim vodovodnim instalacijama. Ostale važne savjete korisnici mogu pročitati na web stranici KD ViK-a u rubrici savjeti korisnicima.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...