Kino ispod zvijezda: Otvara se Ljetno Art-kino s premijerom filma Vizija leptira

Autor: Nikola Cvjetović 09.06.2023

art_kino_tipovi_filmskog_izlaganja_2022__1_

Otvaranje je zakazano 15. lipnja u 21,30 sati u dvorištu Kapucinskog samostana.

Rijeka - U svoju ljetnu rezidenciju, pod zvjezdanim nebom u dvorištu Kapucinskog samostana, Art-kino ove godine seli od četvrtka, 15. lipnja u 21:30 sati kada se održava svečana riječka premijera hvaljenog ukrajinskog filma, nastalog u hrvatskoj koprodukciji, Vizija leptira Maksima Nakonečnog, premijerno prikazanog na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.


Debitantski film ukrajinskog redatelja priča o ženi koja odbija biti identificirana kao žrtva. Izrazito aktualan, pa čak i vizionarski, film je snimljen prije početka invazije Rusije na Ukrajinu, a referira se na period od 2014. nadalje kada kreću rusko-ukrajinski sukobi u regiji Dombas. Protagonistica filma Lilia (Rita Burkovska) vraća se kući svojoj obitelji i suborcima nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu u koje je dospjela kao ukrajinska stručnjakinja za dronsko izviđanje. Vrativši se iz ratne u ulogu civila i supruge, postaje svjesna koliko je teško okrenuti se budućnosti. Jer bol i trauma i dalje izlaze na površinu poput sna, a ono što je sada u njoj ne dopušta joj zaboraviti to od čega se želi maknuti.


Uz bogat festivalski život započet na prestižnom Cannesu u sklopu kategorije Un Certain Regard, koja ističe izvrsnu autorsku kinematografiju i nove talente u industriji, među priznanjima Vizije leptira, ističe se nagrada za najbolji film na Trieste Film Festivalu. U koprodukciji s hrvatskom producentskom kućom 4 Film, film je ostvario status manjinske hrvatske koprodukcije i osigurao potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a u manjim se ulogama javljaju i domaći glumci Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić Bassani. Riječkoj premijeri filma Vizija leptira prisustvovat će članovi filmske ekipe.


Druženje nakon premijere nastavlja se na bočnim stepenicama Art-kina uz glazbu i gostujući šank Book Caffea Dnevni Boravak.
Ulaznice za premijeru su u prodaji, a mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.
Ljetno Art-kino nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana Gospe Lurdske (ulaz kroz Art-kino), a u slučaju lošeg vremena projekcija se seli u dvoranu Art-kina.
Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...