Klub vijećnika Akcija mladih, Unija Kvarnera, Magzan i Rinčić: Marko Filipović vodi grad u propast i zato nećemo podržati Proračun

Autor: Marina Pauletić 04.12.2023

akcija_mladih_unija_kvarnera_magzan_rincic-17538

„Umjesto grada primjera, Rijeka je postala grad slučaj pa umjesto kulturnog spektakla, imamo elemente kulturnog debakla“, oštra je bila i vijećnica i predsjednica Odbora za kulturu Maša Magzan.

Rijeka - Danas je Klub vijećnika Akcije mladih, Unije Kvarnera zajedno s Mašom Magzan te Ivom Rinčić održao konferenciju za medije na kojoj su se dotaknuli teme gradskog Proračuna za 2024. godinu. Proračun im nije prihvatljiv te ga ne žele podržati, a njihove razloge pročitajte u nastavku.

„Marko Filipović je nefunkcionalan gradonačelnik koji grad vodi u propast. Usvajanje lošeg proračuna ne može biti naša odgovornost, jedina odgovornost koju imamo jest prema građanima. Nepodržavanje proračuna nije ucjena, nije to ni prizivanje izbora, nego je to izraz našeg neslaganja s načinom na koji se (ne) vodi grad. Ovo je proračun Marka Filipovića i neka sam traži i slaže većinu Ako nema podršku za ovakav proračun, onda je odgovornost isključivo na njemu“, upozorila je Iva Rinčić.

„Financijski su razlozi jasni – mi glasamo o proračunu u koji su već ukalkulirani porezi koje tek trebamo izglasati?! Kao i treći rebalans. Pri čemu nikada nismo dobili ozbiljnu analizu rasta prihoda od poreza na dohodak. Naša gradska vlast jedino što zna jest prodati (našu) imovinu i uvesti poreze. Ukini prirez, povećaj stopu poreza. Proračun smo dobili 9 dana prije sjednice na kojoj će se naći još 40 točaka, ukupno preko 1.000 stranica materijala. Simbolično, posljednja je točka mrtvozornika za Grad Rijeku koji će nam u konačnici jedini trebati“, zaključila je Rinčić.

akcija_mladih_unija_kvarnera_magzan_rincic-56849

„Umjesto grada primjera, Rijeka je postala grad slučaj pa umjesto kulturnog spektakla, imamo elemente kulturnog debakla“, oštra je bila i vijećnica i predsjednica Odbora za kulturu Maša Magzan.

„Odbor za kulturu od 2021. ukazuje i nudi konkretne preporuke za financijsko i programsko restrukturiranje riječkog HNK. No, ništa se ne događa, dapače, ide se u suprotnom smjeru. Pritom kazalište funkcionira kao otok. Uprava se, naime, ne očituje na zaključke Odbora niti odgovara na upite i pogrešno tumači novi ZOK, tvrdeći da je dužna komunicirati isključivo i jedino s osnivačem, a to je gradonačelnik. Vrhunac krize upravljanja u Muzeju grada Rijeke je odlazak v.d. ravnatelja Ivića zbog čega na sjednici Gradskog vijeća imamo novi prijedlog v.d. Znakovito je da iskusni muzealac odlazi zbog nefunkcionalne komunikacije s osnivačem! Evo još jednog primjera. Od tematske sjednice o Teatru Fenice, dakle od rujna, do danas nema odgovora zašto nije imenovan privremeni skrbnik za Teatro Fenice, što je zakonska obaveza u slučaju kada vlasnik kulturnog dobra ne skrbi o tom dobru, no skrbnik do danas nije imenovan usprkos nalogu Konzervatorskog odjela iz 2021. godinu“, kazala je Magzan.

„Mogli bismo ovako u nedogled nabrajati nedosljednost, nekonkretnost i nerad Marka Filipovića, ali za to bi nam trebala višesatna emisija, a ne ovaj kratki press! Stoga ću podsjetiti ne neke od sportskih tema koje nas muče i nemar prema sportu“, počeo je nabrajati Robert Salečić iz Unije Kvarnera.

akcija_mladih_unija_kvarnera_magzan_rincic

„Više smo puta upozoravali na političko kadroviranje u riječkim sportskim klubovima te netransparentno trošenje novaca; usprkos obećanju građanima od prije 10 godina o stavljanju 5 % dionica HNK Rijeke, to se još nije dogodilo… Ali, nije problem samo u sportu“, nastavio je Salečić.

„Gradonačelnik, vlast i Turistička zajednica uskratili su nam ovogodišnji Advent i učinili ga najsiromašnijim do sada! Novi ritam gradonačelnika u ovom je slučaju samo zapratio korake prethodnika i nastavio utabanom stazom sumnjivih licitacija oko kućica i adventskih lokacija. Ne samo da je sve sumnjivo kao skoro svake godine, nego je uspio osiromašiti proračun s 80 % manje prihoda od prošlogodišnjeg prihoda od adventskih kućica. Zahvaljujući kašnjenju pa ponavljanju natječaja 7 dana prije početka Adventa, čak je uspio biti i gori od prethodnika“, poentirao je Salečić.

„Marko Filipović ovakvim načinom upravljanja vodi grad u propast. U trenutku najvećih investicija, on se ponaša poput stečajnog upravitelja. Prva misao mu je rasprodaja gradske imovine, bez ikakve vizije i plana razvoja grada. U ove dvije godine još nismo donijeli plan razvoja prometa, kulture ni turizma, studiju priuštivog stanovanja, plan spasa tržnica, akcijski plan za privlačenje investicija itd., iako smo imali obećanja da će se isti donijeti“, upozorava Vedran Vivoda iz Akcije mladih.

„Dok Filipović sliježe ramenima, komunalni sustav se raspada. Čistoća nikad skuplja, a grad nikada nije izgledao gore, reciklažna dvorišta u katastrofalnom stanju, afera sortirnica, kašnjenje s uvođenjem novog sustava prikupljanja otpada, lokaciju za kompostanu nismo ni počeli tražiti, problematičan vlasnički odnos Čistoće i Ekoplusa, problem krupnog otpada i divljih deponija, loše upravljanje Rijeka plusom, Autotrolejom, Vodovodom i kanalizacijom, Energom. Govorimo o lošem poslovanju koje se pokriva povećanjem cijena komunalnih usluga i upumpavanjem novca iz proračuna, umjesto reorganizacije i optimizacije rada. Naš gradonačelnik je funkcionalno nesposoban i ni 100 amandmana na proračun ne mogu spasiti naš grad od njegovog nerada i bezidejnosti. Nama treba gradonačelnik koji kaže: ‘Idemo probati riješiti problem’, a ne ‘Nije u mojoj ingerenciji’ ili ‘Probat ćemo idućih godina’. Marko Filipoviću, vrijeme je za ostavku!“, poručio je Vivoda.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...