Komplicira se priča oko preuzimanja Luke Rijeka: U „igru“ se uključio i švicarski holding

Autor: Nikola Cvjetović 14.03.2023

wp-content/uploads/2019/10/3.maj_brod.jpgFoto: Arhiva

Potencijalni obrat oko ulaska novog strateškog partnera u Luku Rijeka danas je pokrenula švicarska kompanija koja je najavila namjeru preuzimanja većinskog paketa dionica tvrtke koja upravlja riječkom lukom.

Rijeka – Švicarski holding Zentralschweizerische Investment Holding AG poslao je danas obavijest o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Luke Rijeka. Kako se navodi u obavijesti, temeljni kapital Luke Rijeka iznosi nešto iznad 71,5 milijuna eura, podijeljen na 13.480.475 dionica nominalno vrijednih 40 kuna, odnosno 5,31 euro. Treba napomenuti da se radi o iznosu značajno većem od temeljnog kapitala švicarskog holdinga, koji iznosi 100 tisuća švicarskih franaka, registriranog početkom studenog prošle godine s ciljem stjecanja drugih kompanija i upravljanje njima.

Zentralschweizerische Investment Holding uvjetuje preuzimanje Luke Rijeka sa situacijom u kojoj uspije ugovoriti kupnju 51% dionica s pravom glasa.

- Ponuditelj se obvezuje objaviti ponudu za preuzimanje redovnih dionica s pravom glasa ciljnog društva upućenu svim dioničarima ciljnog društva po cijeni obračunatoj sukladno čl. 16. Zakona, sve po odobrenju zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje od strane Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, navodi se u obavijesti koja je dostavljena Luci Rijeka i HANFA-i.

Inače, članak 16. Zakona o preuzimanju dioničkih društava definira najnižu cijenu po dionici, koja ne može biti niža od najviše cijene dionice po kojoj bi, u ovom slučaju, Zentralschweizerische Investment Holding kupio dionice Luke Rijeka. Obaveza objave ponude za preuzimanjem javlja se u situaciji u kojoj pojedinac ili grupa koja djeluje zajedno prijeđu prag od 25, 50 i 75 posto udjela u nekom društvu. Tada imaju obavezu i ostalim dioničarima ponuditi mogućnost preuzimanja njihovih dionica, u skladu sa zakonskim uvjetima.

Inače, ovim „uletom“ Švicaraca mogla bi se zakomplicirati priča oko ulaska novog strateškog partnera u Luku Rijeka. Dosad je tu ulogu imao poljski OT Logistic, koji je 2015. godine postao pojedinačno najveći dioničar i temeljem ugovora s dva mirovinska fonda kontrolirao većinski paket dionica. Međutim, Poljaci nisu našli „zajednički jezik“ s ostalim dioničarima, a kada im je matična tvrtka zapala u probleme, postalo je jasno da traže „izlaz“ iz riječke priče. Taj izlaz pojavio se u vidu tvrtke Port Aquisitons iz Češke, koja je s OT Logisticom sklopila predugovor prema kojem bi vrijednost dionice u preuzimanju iznosila 7,70 eura i Poljaci bi uprihodili 26,3 milijuna eura za svoj paket.

Posao je trebao biti završen do 23. ožujka, no pitanje je hoće li se sada situacija zakomplicirati s pojavom novih potencijalnih ulagača.


pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...