Koncert Trećeg međunarodnog seminara za harfu: Čarolija harfe na Pećinama

Autor: Andrea Načinović 30.06.2022

diana_grubisic_cikovic_dalibor_bernatovic

Riječka harfistica Diana Grubišić Ćiković i Dalibor Bernatović, slovenski harfist hrvatskog porijekla kolege su i prijatelji još iz doba studija na ljubljanskoj Akademiji za glasbo, na kojoj su oboje studirali harfu u klasi znamenite slovenske harfistice, profesorice Rude Ravnik Kosi.

Rijeka - U subotu 2.srpnja 2022.u 19 sati u Dvorani kulture „Joga u svakodnevnom životu“ (pokraj hostela „Dharma“ na Pećinama, Spinčićeva 2) održat će se završni koncert Trećeg međunarodnog seminara za harfu.

Voditelji međunarodnog seminara su Diana Grubišić Ćiković, red.prof. Muzičke akademije u Zagrebu i Dalibor Bernatović, prof.savjetnik Konzervatorija za glasbo in balet iz Maribora.
Na koncertu ćete čuti skladbe za solo harfu, dvije harfe te veliki orkestar, koji će ove godine brojiti 16 harfi, a izvođači su mladi harfisti iz Hrvatske, Slovenije i Litve.

Riječka harfistica Diana Grubišić Ćiković i Dalibor Bernatović, slovenski harfist hrvatskog porijekla kolege su i prijatelji još iz doba studija na ljubljanskoj Akademiji za glasbo, na kojoj su oboje studirali harfu u klasi znamenite slovenske harfistice, profesorice Rude Ravnik Kosi.

Svoje prijateljstvo Dalibor i Diana čitavog života isprepliću intenzivnom profesionalnom suradnjom na planu pedagogije te već niz godina održavaju zajedničke harfističke seminare u Hrvatskoj i Sloveniji, a učenici koji se okupljaju na ovom koncertu su i dugogodišnji polaznici njihovih seminara.

Već treću godinu za redom seminar uživa gostoprimstvo hostela „Dharma“ (Spinčićeva 2) te Dvorane kulture „Joga u svakodnevnom životu“, u čijim prostorima polaznici sa svojim mentorima pripremaju koncertni program.

Dalibor Bernatović se uz petnaestgodišnji angažman u Orkestru Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru profilirao kao harfistički pedagog mariborskog Konzervatorija za glazbu i balet, a kao vrsni mentor zaslužan je za mnogobrojne vrhunske rezultate i nagrade svojih učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima. Njegova prisutnost na pedagoškom polju u Sloveniji traje već 30 godina tijekom kojih je aktivno sudjelovao u stvaranju nastavnih programa te novih odjela za harfu, a kao predsjednik Udruženja harfista Slovenije istaknuo se promicanjem harfe te organizacijom koncerata i međunarodnih umjetničkih harfističkih seminara.

Diana Grubišić Ćiković je uz dvadesetpetogodišnji stalni angažman u Orkestru Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te suradnje sa svim orkestrima u Hrvatskoj i Sloveniji razvila intenzivnu solističku i komornu koncertantnu aktivnost u zemlji i inozemstvu, snimila nekoliko nosača zvuka te praizvela mnoge skladbe hrvatskih autora. Svoje pedagoško iskustvo gradila je desetak godina u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, a od 2002.do danas kao profesorica harfe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...