KultuRi - Konferencija valorizacije kulturno povijesne i sakralne baštine u turizmu

Autor: Tara Tomić 07.06.2024

rijeka_zrak-43285

Koncept programa KultuRi postavljen je kao poticaj primjerenoj valorizaciji i promociji kulturne baštine, uz prirodnu baštinu, primarnom turističkom resursu

Rijeka - Konferencija valorizacije kulturno povijesne i sakralne baštine u turizmu, održat će se u Rijeci 13. i 14. lipnja s ciljem ponuditi inovativne strategije za kreiranje premium turističke ponude kulture u turizmu. KultuRi se organizira u Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, u impozantnoj industrijskoj palači - Palači šećera, najvrjednijem izlošku Muzeja grada Rijeke i novoj turističkoj atrakciji, uz Dan grada Rijeke i blagdan sv. Vida.

U prvi plan KultuRi pozicionira odgovoran odnos žitelja destinacije i industrije turizma prema bogatoj baštini, kulturnom i tradicijskom nasljeđu kao osnovi za očuvanjem identiteta, temelju na kojem se danas razvija posebno vrijedna cjelogodišnja turistička ponuda, istovremeno osnažuje i gospodarski razvoj.

S obzirom da 40% međunarodnih putovanja nose komponentu kulture, također i na intenzivan rast turističke Hrvatske, recentne statistike ukazuju na porast zanimanja turista za kulturno-povijesnom baštinom, željom putnika za upoznavanjem novih odredišta i tradicije, kao i na jačanje posebnih urbanih turističkih trendova npr. Bleisure (business and leisure) turizam. Kvalitetna komunikacija na destinaciji, međusobna interakcija turista i interpretacija educiranog domaćina, značajna je odlika održivog kulturnog turizma i stvara nezaboravne memorabilije zbog kojih nam se gosti vraćaju.

Koncept programa KultuRi postavljen je kao poticaj primjerenoj valorizaciji i promociji kulturne baštine, uz prirodnu baštinu, primarnom turističkom resursu. Pripremljena su edukativna predavanja atraktivnih tema uz formule realiziranih projekata. Uvodna panel rasprava okuplja inspirativne stručnjake, postavljena je radionica temeljnih vještina promocije i interpretacije baštine. Program nudi inovativne marketinške strategije i metode za kreiranje moderne, premium turističke ponude, privlačne zahtjevnijem gostu i tržištu.

Organizator, Sunčana Matić iz agencije LUX promocija opisuje KultuRi kao platformu okupljanja lidera kulturnog turizma i svih koji to namjeravaju postati. KultuRi se održava pod pokroviteljstvima Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Grada Rijeke i Primorsko goranske županije. Suorganizatori su Turistička zajednica Rijeke i Veleučilište Aspira. Partneri su Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilište na Primorskem Slovenija, Kuća halubajskega zvončara i Vila Ružić. Organizator i producent KultuRi je agencija LUX Promocija, pozicionirana na tržištu brojnim rezultatima petnaestogodišnjeg djelovanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini u kulturi i razvoju održivog turizma Hrvatske.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...