Konferencijom „Što smo naučili u 30 godina“ Centar tehničke kulture Rijeka proslavio 30 godina rada

Autor: Nikola Cvjetović 08.12.2023

ctk_30_godina_

Razvoja CTK kroz povijest prisjetio se predsjednik Centra tehničke kulture Rijeka Marko Sokolić koji je zahvalio svima koji su tijekom godina sudjelovali u rastu i razvoju Centra tehničke kulture i bez kojih on danas ne bi dio to što jest.

Rijeka - Prigodnom konferencijom „Što smo naučili u 30 godina“ i u prisustvu, predstavnika Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz brojne partnere i suradnike, Centar tehničke kulture Rijeka obilježio je svojih prvih 30 godina rada.

Program je održan u HKD-u, a čestitke povodom velike obljetnice uputili su riječki gradonačelnik Marko Filipović, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Momir Karin i Suzana Badurina iz županijskog odjela za sport i tehničku kulturu.

Razvoja CTK kroz povijest prisjetio se predsjednik Centra tehničke kulture Rijeka Marko Sokolić koji je zahvalio svima koji su tijekom godina sudjelovali u rastu i razvoju Centra tehničke kulture i bez kojih on danas ne bi dio to što jest. „Danas imamo STEM laboratorij i studio za snimanje na Korzu, u suradnji s Gradom Rijeka u sklopu projekta STEM(ajmo!) realizirali smo STEM park na Klobučarićevom trgu. U prostoru na Školjiću djeluje edukacijsko-izložbeni prostor, Centar za mlade Ri Connect i Laboratorij znanja. Svakodnevno se u sklopu brojnih naših aktivnosti održavaju edukacije za sve dobne skupine, zaposlene i nezaposlene osobe, talentirane mlade ljude, osobe s invaliditetom, svi su zastupljeni. Za veliki uspjeh CTK zaslužni su i zaposlenici i volonteri, stručni ljudi, kao i naši brojni partneri i suradnici kojima se ovom prilikom zahvaljujem“, rekao je Sokolić.

ctk_30_godina-39561

Govoreći o uspješnosti Centra tehničke kulture Rijeka valja reći kako je iza njih veliki broj zadovoljnih korisnika, stotine projekata financiranih od strane lokalnih, regionalnih, nacionalnih i međunarodnih donatora, nebrojene suradnje unutar neprofitnog sektora, ali i s organizacijama iz javnog i profitnog sektora, a sve s ciljem da se tehničku kulturu, posebno informatiku, robotiku i u posljednjih nekoliko godina STEM, približi što većem broju građana.

Njihovi obrazovni programi mogu se podijeliti na osnovne, srednje i napredne, čime zadovoljavaju potrebe različitih skupina građana, od onih koji nikad nisu koristili računalo do onih koji žele i znaju isprogramirati pametnu kuću.

Na uspješnom dugogodišnjem radu čestitao je i gradonačelnik Marko Filipović. „Vaši obrazovni programi namijenjeni su različitim skupinama naših građana, okupljate djecu, mlade, odrasle i umirovljenike. Svima njima, kroz sudjelovanje u različitim aktivnostima usađujete želju za istraživanjem i znanjem, potičete ih da zahvaljujući svojoj kreativnosti i timskom duhu rješavaju izazove pred kojima se svakodnevno nalazimo kao pojedinci, ali i kao društvo.

Uz to, okupljate i veliki broj volontera koje redovito uključujete u planiranje, organiziranje i provedbu programa Centra, što je posebna vrijednost, baš kao i vaša osjetljivost spram onih najranjivijih u našem društvu, za koje ste uvijek spremni napraviti korak više, kako bi i oni mogli ostvariti svoje potencijale i mogućnosti.

Tehnička kultura, posebice digitalna i tehnička pismenost naših građana, integralni je dio i temelj razvoja svakog pojedinca i zajednice. U Gradu Rijeci, toga smo svjesni i upravo smo zato upravo u suradnji s vama realizirali brojne projekte, što ne bi bilo moguće bez vaše strasti prema poslu koji radite, ali i otvorenosti i želje za suradnjom na čemu vam se od srca zahvaljujem“, rekao je Filipović.

U sklopu programa online predavanje održao je predsjednik skupštine europske organizacije ALL DIGITAL Altheo Valentini nakon čega su uslijedile panel rasprave na temu „Neformalno obrazovanje – gdje smo i kamo idemo?“, „Ima li STEM potencijal da promjeni budućnosti?“, „Astronomija kao uvod u znanost“, „Kako razvijati talente“, a na kraju je izvršna direktorica CTK Rijeka Zagorka Prce Veseli govorila o planovima Centra za sljedećih 30 godina.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...