[VIDEO] Kraj štrajka: Radnicima Čistoće od rujna plaća veća za 20 posto

Autor: Marina Pauletić 22.09.2023

cistoca_rijeka_pregovori_radnici_strajk__4_

Nastavlja se kolektivno pregovaranje o povećanju za još 10 posto.

Rijeka - Gradonačelnik je naglasio kako je dogovoreno kolektivno pregovaranje, čiji bi rezultati trebali biti određeno povećanje.
„U ovom trenutku ne možemo definirati koliko će biti to povećanje, ali bit će sukladno mogućnostima društva i bazirati se na određenim ulaznim troškovima Čistoće. Nije se razgovaralo o roku do kojeg se treba donijeti kolektivni ugovor, tu je niz detalja koji se moraju dogovoriti, no mi smo u svim komunalnim društvima, ali i gradskoj upravi, dječjim vrtićima i Javnoj vatrogasnoj postrojbi, postigli to da danas imamo kolektivne ugovore, tako da sam uvjeren da ćemo i u KD Čistoći potpisati kolektivni ugovor sa svim radno-materijalnim pravima u razini komunalnog sustava u Rijeci. Drago mi je da su predstavnici radnika na ovo pristali, to je kompromis između njihovih i naših traženja,“ poručio je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik je posebno naglasio kako je povećanje plaća i materijalnih prava radnika neminovno, no i da će to povećanje iziskivati korekciju cijena usluge.

marko_filipovic_izjava_cistoca

„Uvođenjem individualnog prikupljanja otpada u riječkom prstenu, odnosno svim jedinicama lokalne samouprave gdje Čistoća obavlja aktivnosti došlo je do povećanja obima kanti, ali je cijena usluge pala. Tako je u prosjeku, za jednu četveročlanu obitelj koja živi na Kastvu, ovisno o broju odvoza, cijena s prijašnjih 132 kune pala na sadašnjih 10-ak eura i to je onaj prostor u kojem možemo promišljati da povećanje plaća radnika ujedno znači i korekciju cijena komunalne usluge“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Direktor KD Čistoće Bojan Jurdana naglasio je kako je u ovom trenutku teško govoriti o točnim izračunima korekcije cijene komunalne usluge, ali računa se da bi poskupljenje usluga Čistoće bilo unutar 10 %, čak i manje.

„Zahvaljujem građanima na strpljenju i razumijevanju i sretni smo što su pregovori okončani na ovakav način“, poručio je direktor Jurdana.

cistoca_rijeka_pregovori_radnici_strajk__1_

Predstavnik radnika Omer Duraković naglasio je zadovoljstvo postignutim dogovorom.

„Postigli smo dogovor, ali morali smo ići u kompromis, jer smo mi poduzeće koje je javno i vršimo javnu uslugu, ako ni zbog koga, onda zbog naših građana, bolnica i škola, jer već tri dana neodvoženja smeća je katastrofa. Zadovoljni smo za početak, a daje ćemo se dogovarati. Zauzeli smo stav da neće biti odstupanja od početnih zahtjeva, jer su to naši ljudi zahtijevali, no moramo razumjeti i to da mi moramo malo popustiti. Danas krećemo čistiti, koliko stignemo, a ujutro svi dolazimo i ne idemo doma dok grad ne bude čist, pa bilo to navečer u 18 sati ili bude trebalo cijelu iduću noć produžiti, jer moramo to napraviti, drugačije ne bi bilo fer od nas. Hvala našim građanima koji su nam pružali podršku i čekali su, evo nas, za neke stižemo već večeras“, kazao je Duraković.

U ime administrativnih radnika Ana Kocijančić je kazala je kako će povećanje za tu skupinu radnika ići ovisno o platnom razredu – radnici s najnižim plaćama dobit će povećanje od 20 %, a za one koji spadaju u više platne razrede postotak povećanja će se smanjivati.

cistoca_rijeka_pregovori_radnici_strajk__3_

„Bilo nam je važno da radnici u operativi dobiju veću plaću s obzirom na to da su oni najniže plaćeni i rade u raznim vremenskim uvjetima, a oni su temelj i baza ove firme, jer da nema njih u konačnici ne bi bilo ni nas u administraciji ni voditelja i rukovoditelja te Uprave društva“, kazala je Kocijančić, kazavši kako su pregovori vođeni u ugodnom tonu.

Podsjetimo, jutros je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u ranim jutarnjim satima otišao u prostorije garaže Čistoće na Škurinju i susreo se s prisutnih više od stotinu radnika koji su se nalazili u obustavi rada. Osobno je razgovarao s njima, oni su mu iznijeli svoje probleme i ponovili stajališta koja su već i ranije iznijeli.

Dogovoreno je da će radnici tijekom dana poslati dopis s imenima svojih predstavnika koji su potom danas, uz sindikalne predstavnike, pregovarali u njihovo ime.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...