Kroz objektiv ženskog stvaralaštva: 45 godina fotografske izložbe u Rijeci

Autor: Tara Tomić 03.03.2024

fotoaparat_ilustracija Ilustracija - arhiva

Proslava ženskog stvaralaštva: 45 godina natječaja Fotokluba Rijeka

Rijeka - Već davne 1979. godine Fotoklub Rijeka organizirao je natječaj i izložbu Žena povodom Međunarodnog dana žena u Malom salonu u Rijeci. Ovo je tradicija duga 45 godina i vrijedna je poštovanja. Pokušavamo pratiti suvremene tokove društva pa smo prije 15 godina preuredili naš natječaj i izložbu koju od tada objavljujemo pod imenom Fotografkinje i samo imenu dodajemo godinu u kojoj se realizira. S obzirom da je cijela akcija u posveti ženskom stvaralaštvu slijedom toga sudjelovati mogu samo žene, punoljetne autorice, neovisno iz kojih se pobuda bave fotografijom; je li to njihova povremena aktivnost, redovna hobistička strast ili pak profesionalna praksa.

Želimo afirmirati žensko stvaralaštvo, ženu kao subjekt, ženu kao autoricu i zato su sve autorice dobrodošle.

Tema je uvijek slobodna jer nam je cilj da se istaknu autorice, odnosno njihov doživljaj svijeta koji ih određuje kao ženu.

Ove godine prijavilo se 174 autorice s 974 fotografije iz: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Velike Britanije i Nizozemske. Selektorica Marija Lazanja Dušević, viša kustosica Muzeja grada Rijeke za izložbu je odabrala 174 fotografija od 174 autorice i od njih izdvojila 19 autorica za pohvalu i to: Nedu Rački, Andreju Ravnak, Mariju Kordić, Maru Pilić, Andreju Rezniček Mehun, Sabinu Barišić, Mary Crnković Pilaš, Dajanu Čok, Suzanu Bota, Danielu Klokočki, Tanju Rogić, Višnju Makek, Marinu Lukač, Kristinu Matijaš, Katarinu Pavičić-Ivelja, Sandru Končarević, Nemi Bulat, Tatjanu Travica, Nedu Čamić, a prvu nagradu dobila je Ivana Zadro. Dok posebno priznanje dobila je naša počasna članica Slavka Pavić koja je zakoračila u 97 godinu života i unatoč godinama neumorno fotografira, sudjeluje na izložbama i prati fotografski život u RH.

Izložba je postavljena u Galeriji Principij, a otvorenje je u utorak, 5. 3. 2024. godine u 19 sati.

Izložba ostaje otvorena do 12. ožujka i može se razgledati radnim danom 10 – 13 i 17 -20 i subotom 10 – 13 sati, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...