Lista za Rijeku o kazalištu: Filipović je prvi gradonačelnik koji je u sporu Grada Rijeke i Ministarstva stao na stranu Zagreba

Autor: Marina Pauletić 10.11.2022

lista_za_rijeku-67953

Iz Liste za Rijeku se pitaju ima li gradonačelnik koji ne podržava volju Gradskog vijeća i većine građana Rijeke, legitimitet voditi grad.

Rijeka - Na današnjoj su konferenciji za medije vezanoj uz polemike oko HNK Ivan pl. Zajc i nepoštivanje odluke Gradskog vijeća o smjeni intendanta Blaževića govorili tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić i član predsjedništva Sanjin Matijević.

„Povodom ovih peripetija oko intendanta HNK Ivana pl. Zajca, mi u Listi za Rijeku želimo podsjetiti javnost da se ovo silovanje centralne vlasti, odnosno, stavljanje takozvanih „veta“ ministara, događalo i ranije, stvarajući od našeg grada grad slučaj“, poručili su iz Liste za Rijeku.

„Podsjećamo i da su ministri uprave dva puta poništili odluke Gradskoga vijeća o grbu i zastavi grada 1998. i 2018. godine, od kojih je jedan od ministara bio čak i kazneno osuđivana osoba. Isto tako, podsjećamo da je i 1999. godine tadašnji ministar kulture Božo Biškupić stavio veto na, od Gradskoga vijeća izabranog intendanta Slobodana Šnajdera, a sada se to ponovno ponavlja. Riječ je o svakako duboko nedemokratskim odlukama koje imaju očitu svrhu derogirati odluke tijela javne vlasti na lokalnoj razini te još jednom potvrditi katastrofalnu činjenicu da je Republika Hrvatska bolesno centralizirana država kojoj je izraz „lokalna samouprava“ samo mrtvo slovo na papiru“, tvrde.

„Ono što posebno pada u oči da svaki puta kada bi se Gadu Rijeci događalo ovakvo nametanje centralne vlasti, odluke Gradskoga vijeća imale su punu podršku aktualnih gradonačelnika, konkretno Slavka Linića i Vojka Obersnela. Ovoga puta imamo paradoksalnu i pomalo bolesnu situaciju gdje gradonačelnik Marko Filipović podržava grubo nametanje centralne vlasti prema odlukama Gradskoga vijeća Grada Rijeke te dovodi u pitanje dignitet Gradskoga vijeća, ali i dignitet Grada Rijeke čiji je gradonačelnik“, oštro su poručili iz stranke.

„Građani Rijeke još nisu imali prilike vidjeti ovakvu situaciju od strane nekoga tko vrši funkciju gradonačelnika Rijeke i samim time kad Marko Filipović ne podržava volju Gradskoga vijeća i većine građana Rijeke, postavlja se pitanje ima li takav gradonačelnik i dalje legitimitet voditi ovaj grad“, nastavljaju dalje svoje obrazloženje.

„Iskoristili bismo ovu tiskovnu konferenciju da problematiziramo i ponašanje dijela vijećnika iz kluba Možemo-Akcija mladih-Unija Kvarnera koji su svoje osobne obračune u inicijativi za smjenu članova Kazališnoga vijeća bezuspješno pokušali predstaviti borbom za javni interes. Prije svega, smiješno je sankcionirati članove tijela čije prijedloge Gradsko vijeće na prethodnoj sjednici usvaja dvotrećinskog većinom. Već to je samo po sebi dokaz da članovi Kazališnog vijeća koji tamo predstavljaju Grad Rijeku, kao osnivača ustanove rade ono što im je i posao, odnosno zastupaju interese osnivača. Posebno je neprimjeren ostrašćeni istup vijećnika Zeliča koji je pred vijećnicima predsjednika Kazališnog vijeća optuživao konfuznim i neprovjerljivim optužbama, a koje nisu bile dio službene inicijative za smjenu, i to u situaciji u kojoj mu predsjednik Kazališnog vijeća nije mogao odgovoriti budući da nije ni pozvan na sjednicu“, naveli su članovi stranke.

„Postavlja se pitanje radi li se ovdje o nekakvoj tihoj podršci SDP-u jer evidentno je da Možemo i SDP imaju političku trgovinu na relaciji zagrebačka Skupština - riječko Gradsko vijeće, no sigurno je da riječki birači nisu birali stranku Možemo da zastupa interese Zagrepčana nego Riječana“, zaključili su na kraju iz Liste za Rijeku.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...