Lista za Rijeku: Umjesto nagomilanim gradskim problemima, Gradsko vijeće će se ovog tjedna baviti ukidanjem trga ispred Guvernerove palače!

Autor: Nikola Cvjetović 22.02.2022

guvernerova_palaca_trg_2022

Prema novom prijedlogu odluke, trg ispred županijske ustanove Pomorskog i povijesnog muzeja prestaje biti javnom površinom i postaje okućnicom muzeja na koju se ne primjenjuju gradske odluke o ulicama i trgovima, a trgom postaje površina parkinga i zavoj ispred zida Guvernerove palače.

Rijeka - Predstavnici Liste za Rijeku oglasili su se povodom najavljenog ukidanja trga ispred Guvernerove palače! U svom priopćenju navode da će se na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća naći i točka kojom će se značajno smanjiti obuhvat Trga Riccarda Zanelle po kojem se ta gradska površina zove od 2019. godine. Prema novom prijedlogu odluke, trg ispred županijske ustanove Pomorskog i povijesnog muzeja prestaje biti javnom površinom i postaje okućnicom muzeja na koju se ne primjenjuju gradske odluke o ulicama i trgovima, a trgom postaje površina parkinga i zavoj ispred zida Guvernerove palače.

- Treba napomenuti da do sada niti jednom trgu ili ulici na ovakav način nisu umanjivani gabariti pa je jasno da je motiv ovakve bizarne odluke prije svega političko opredjeljenje Ricarda Zanelle kao značajne riječke povijesne ličnosti. Ovakav prijedlog promjene obuhvata Trga Riccarda Zanelle ima sve karakteristike prizemnog šovinizma prožetog provincijalizmom i u potpunosti se kosi sa slikom kojom se današnja Rijeka želi prikazati u državi i svijetu. Nažalost, ovom odlukom Rijeka će se izjednačiti s nekim gradovima u bližoj regiji koji su mijenjali nazive ulica samo zato što su se nazivale po hrvatskim gradovima i regijama. Ukoliko ovakav prijedlog prođe na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća, Rijeka će dobiti trg bez ijednog kućnog broja ali će također postati i grad koji sužava gabarite trga nazvanog po prvom borcu protiv fašizma samo zbog njegove pogrešne nacionalnosti i materinjeg jezika. Inicijatorima ove bizarno obrazložene korekcije gabarita trga nije ni najmanje nije važno što Grad Rijeka osim svojim zaleđem, industrijskom zonom ili obalom ne upravlja jednom od svojih najznačajnijih povijesnih građevina, Guvernerovom palačom, već ih sablažnjava jedino činjenica prema kojoj Guvernerova palača nosi adresu Trga Riccarda Zanelle. Nadamo se da si Luka različitosti neće sebi dopustiti ovu sramotu, poručili su iz Liste za Rijeku.

Također, nisu propustili napomenuti ni zahtjeve zaposlenika koji su pod gradskom ingerencijom.

- U fokusu gradske javnosti proteklih mjesec dana proteklih tjedana su bili opravdani zahtjevi odgojiteljica u dječjim vrtićima, zaposlenika ViK-a, Autotroleja i riječkih vatrogasaca koji su usvojenim proračunom za 2022. godinu ostavljeni s plaćama debelo ispod, ne samo regionalnog, nego i državnog standarda. Egzistencijalni problemi zaposlenika koji ovise o gradskom proračunu iskrsavaju gotovo na tjednoj bazi i očekivali smo da će se taj gorući problem naći i na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Nažalost, ništa od toga. Gradski vijećnici će se na idućoj sjednici baviti okućnicom muzeja i izmještanjem jednog trga s prostora dosadašnjeg trga na parking. Selo gori, a baba se češlja, zaključili su iz Liste za Rijeku.