Lista za Rijeku: Zašto i grad Rijeka na Velu Gospu ne proglasi ‘sajamske dane’?

Autor: Marina Pauletić 09.08.2023

korzo_guzva_2023 Foto: arhiva

Nosi li neradna nedjelja više štete ili koristi?

Rijeka – Novi zakon zabrane rada nedjeljom i blagdanima potaknuo je u javnosti brojne rasprave i komentare. Ističu se pozitivne i negativne posljedice takvog postupka hrvatske vlade, a svoj je osvrt o navedenoj temi dala i Lista za Rijeku čiju izjavu prenosimo u cijelosti.

Protekli vikend pokazao je da je zabrana rada nedjeljom jedna od većih gluposti aktualne vlade. U subotu nije smio raditi nitko, a u nedjelju su radili tek neki što je dovelo do kolapsa usred turističke sezone i udarnog turističkog vikenda.

Ograničenje rada nedjeljom i praznicima zadalo je muke brojnim poslodavcima, ali i kupcima, kako domaćim tako i turistima. Zabrana se posebno odrazila na male prodavače na obali, koji opravdano negoduju zbog zabrane rada. Velike štete tvrde i mali dućani koji, za razliku od trgovačkih lanaca, nemaju mogućnost rotiranja rada nedjeljom na više lokacija. Posljedica mjere će nedvojbeno biti zatvaranje mnogih malih dućana koji ne mogu izdržati utrku s velikim trgovačkim lancima, neki zaposlenici u trgovačkim lancima će dobiti otkaz, neki više neće imati slobodan dan kroz tjedan, a studentima će se ovime sigurno otrgnuti dio džeparca koji zarade radom vikendom.

Ograničenjem rada nedjeljom Vlada nije pomogla nikome, a mnogima je ugrozila egzistenciju.

S druge strane, neki su od ovakve situacije i profitirali. Posljedica Plenkovićeve neradne nedjelje su ogromne gužve na benzinskim postajama koje su iskoristile priliku i počele prodavati kruh.
Neki gradovi i općine, kako bi pomogli lokalnim obrtnicima i malim poduzetnicima proglasile su ‘sajamske dane’ kako bi im omogućili da rade i nedjeljama, s obzirom da su usred turističke sezone, kada su im i prometi najveći. Iako je sramotno je da lokalne jedinice moraju tražiti rupe u zakonima, kako bi ljude koji žele raditi zaštitili od centralne država, pozivamo riječkog gradonačelnika da na području Rijeke proglasi ‘Sajamske dane’ za vrijeme blagdana Vele Gospe 15. kolovoza.

Lista za Rijeku

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...