Ljetna priča iz Benčića – ljeto u Rijeci bogato programima za sve generacije

Autor: Portal Torpedo 17.06.2024

najava_kulturno_zabavni_program-74153

Ljetna priča iz Benčića donosi više 100 radionica, predstava, projekcija, susreta, predavanja…

Rijeka - Od Art kvarta Benčić, preko Kazališta, Exportdrva i Tunela, kroz Strossmayerovu do Trsatske Gradine, pa do riječkih plaža, Rijeka će ovog ljeta biti grad prepun kulturnih i zabavnih događanja u kojima će moći uživati sve generacije.

Tijekom lipnja i srpnja u Art kvartu Benčić isprepliću se čak tri manifestacije, svaka sa svojim programskim senzibilitetima, estetikom, sadržajima i publikom – “Ljetna priča iz Benčića” (17.6. – 31.7.), “Tobogan” (26.6. – 6.7.) te jednim dijelom i program „Riječkih ljetnih noći“ (23. 6. – 20. 7.), koji se osim u Art kvartu održava i na drugim lokacijama u Rijeci. Također u Strossmayerovoj i u Exportdrvu održava se „Ljeto na Sušaku“ a kulturno zabavni programi ispunit će i riječki Tunel. I konačno, tu je i neizostavno „Ljeto na Gradini“.

Ljetna priča iz Benčića donosi više 100 radionica, predstava, projekcija, susreta, predavanja…

“Ljetnu priču iz Benčića” organiziraju Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino i Muzej grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke te cijelog niza suradnika i partnera, a s ciljem stvaranja kulturnog sadržaja interaktivnog i kreativnog tipa, već ranije pokrenutog u Zimskoj priči iz Benčića. Ovu manifestaciju čini čak 46 radionica, 19 predavanja i razgovora, 6 autorskih susreta, 5 treninga, 5 tematskih šetnji, 4 izložbe, 3 predstave, 3 projekcije, 2 intervencije, 1 sajam ploča…

Kako je prilikom najave programa istaknuo gradonačelnik Marko Filipović, ovo ljeto Riječane i sve goste očekuje bogat program prepun događanja, a zahvalio je i svim ustanovama u kulturi koje su se uključile u stvaranje sadržaja za bogato ljeto. „Svi zajedno smo se trudili da program bude što zanimljiviji, a većinskim djelom događanja će se održavati u Art kvartu Benčić, koji nakon svih dovršenih radova zaista postaje dnevni boravak svih građana, mjesto susreta ljudi i kulture što me čini neizmjerno zadovoljnim“, rekao je Filipović.

Nepoznati Klimt, Igor Grubić...

Programski ritam Ljetne priče iz Benčića otvorit će u utorak, 18. lipnja poseban program piknik@perilo, slavlje riječkih potočića, pranja rublja i kreativne vodene igre.

Za mlade i odrasle pripremljena su zanimljiva predavanja o povijesti perila, čuvanju i budućnosti, također i predavanje o tome kako su strojevi za pranje rublja ušli u naše domove te demonstracijska radionica izrade sapuna. Za najmlađe su organizirane kreativne radionice i pripovjedaonica uz super Fora priču. Sve će na kraju začiniti druženje na novoj terasi snack&caffe bara Baltazar uz malo svirke uživo čime će biti i službeno porinuta nova terasa kafića Dječje kuće.

Bit će otvorene i dvije velike izložbe “Nepoznati Klimt – utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti” Muzeja grada Rijeke te “Igor Grubić: Geste aktivacije – radovi u javnom prostoru” u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Izložba, skraćenoga naziva Klimt i Daleki istok, nastavak je programa započetoga 2021. godine otvorenjem izložbe Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza, održane u sklopu Rijeke – Europske prijestolnice kulture. Na izložbi Nepoznati Klimt – utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti izložit će se dio slikareve osobne kolekcije predmeta s Dalekoga istoka i iz afričkih država koji se danas čuvaju u Leopold museumu u Beču.

Kako je istaknuo ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Mladen Urem program Ljeto iz Benčića rezultat je timskog rada te kako su se već prilikom rada na ovogodišnjem programu pojavile i neke nove ideje koje će se, nada se Urem realizirati u narednim godinama.

“Geste aktivacije – radovi u javnom prostoru” retrospektivna je izložba zapaženog umjetnika Igora Grubića koja će predstaviti njegovo višemedijsko stvaralaštvo usmjereno na radove u javnom prostoru nastale od kraja devedesetih do danas. Dvadesetak radova širokog raspona formata, od minimalnih gesti u vidu teksta, fotografije ili performansa, do projekata koji smjeraju na izvanumjetničke ciljeve, smjestit će se u velike dvorane MMSU-a.

Održat će se i pet originalnih tematskih šetnji područjem naselja Potok i Brajda i to s različitim temama i konceptima: fotografska, street art, povijesna, urbanistička i zelena kojom će se upoznati vegetacija područja.

Uz to, ravnateljica MMSU-a Branka Benčić najavila je i izložbu „Potapanje brodova“ Jasenka Rasola kao i svjetlosnu instalaciju umjetnice Neli Ružić na fasadi zgrade Muzeja.

Gradsko kazalište lutaka

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u suradnji sa State Puppet Theatre Plovdiv iz Bugarske donosi “Kositrenog vojnika”, lutkarsku predstavu za jednog gledatelja – u maloj kutiji sastavljena je cijela lutkarska pozornica s čarobnim svjetlima, efektima i majstorski izrađenim lutkama i scenografijom. Jedan glumac i jedan gledatelj. Jedinstveno i osobno iskustvo, koje traje samo 15 minuta, za svako dijete u srcu, starije od 6 godina. Iz Plovdiva, jednog od gradova nositelja titule Europske prijestolnice kulture, stiže i ulična lutkarska predstava „Family Zone“ koja će posebno biti prilagođena za izvedbe u Rijeci. Svi koji na Korzu slučajno susretnu neobičnu četveročlanu porodicu u obliku ogromnih šarenih lutaka, mogu im se pridružiti u njihovoj interaktivnoj i zabavnoj predstavi koja nas podsjeća koliko je važno biti zajedno.

najava_kulturno_zabavni_program

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir prilikom predstavljanja programa istaknula je kako je dolazak kazališta iz Plovdiva plod suradnje riječkih lutkara s kolegama lutkarima iz gradova koji su bili ili će tek biti Europske prijestolnice kulture. U kontekstu inozemnih gostovanja istaknula je i dolazak Hiše otrok in umetnosti odnosno Dječje kuće iz Ljubljane s kojom također već duže vrijeme imaju dobru suradnju.

Ono na što kroz “Ljetnu priču iz Benčića” treba posebno skrenuti pozornost različiti su radionički susreti za sve generacije – tako će se održati radionice obnove stolica, sadnje povrća, slikanja, rezanja, blentavosti i ozbiljnosti… dakle, svega onoga što čini zdraviju svakodnevicu, a većina radionica je za građane besplatna te su one namijenjene svim generacijama.

Gradska knjižnica Rijeka eksperimentirat će i s formom autorskih susreta u jutarnjim satima na neobičnim mjestima bloka, u sklopu čega u Rijeku stižu Snježana Banović, Marina Vujčić, Korana Svilar, Đurđica Čilić. Slušat će se zanimljiva predavanja o znanstvenim temama i povijesti Rijeke, a bit će tu i ležernijih momenata uz filmove, glazbu, kvizove, igru….

Ravnatelji Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković istaknuo je kako će njegovo zadovoljstvo ovim programom još veće iz razloga što je ovo prvo ljeto knjižnice u novoj zgradi. Dodao je kako su pripremili oko 60 programa koji će se odvijati u sklopu Tobogana te još 60 baš za program Ljeto iz Benčića, te kako je siguran da će biti za svakoga ponešto.

Tobogan – najveće dječje kreativno druženje

Sastavni dio ljetnog programa, ali za dječju i mladu publiku je već dobro etabliran Tobogan, najveće dječje kreativno druženje u našoj regiji koje se ove godine odvija od 26. lipnja do 6. srpnja. Od 2017., kada je Rijeka postala kulturno bogatija za ovaj vrlo specifičan festival, njegova suština ostaje pružiti djeci i mladima priliku da vrijeme ispune kvalitetnim i zanimljivim sadržajima, da kroz brojne radionice, susrete i zabavu nauče nešto novo i zanimljivo, te da im se, ništa manje važno, ponude sadržaji s kojima se ne susreću svaki dan. Tobogan ove godine čini čak 71 radionica, 16 igara, disco susreta i kvizova, 14, projekcija, 12 pričaonica, 12 predstava, 5 predavanja za roditelje.

Festival će biti otvoren 26. lipnja programom pik.nik@park.ing koji će činiti niz radionica na koje je slobodan ulaz, zanimljivi susreti i mnogo zabave s nastupima od koncerta do posebne filmske projekcije. Vrhunac večeri činit će Kišni razdraganci 2 koji predstavljaju nastavak rada kreativnog autorskog dvojca Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta. Sama večer odvijat će se u produkciji Art-kina i rezervirana je za crtano-glazbenu priredbu na otvorenom, pod zvijezdama koje će obasjati dvorište Dječje kuće. Nakon prošlogodišnjeg kino-koncerta uz crno-bijeli klasik legendarnog komičara Bustera Keatona, ove godine za zabavu je zadužen elektro-akustični dvojac iz Rijeke i Opatije, JMZM, koji će uživo izvesti posve nove glazbeno-zvučne interpretacije kultnih animiranih filmova iz Zagrebačke škole crtanog filma. Na velikom će se platnu tom prigodom prikazati Oscarom nagrađeni Surogat Dušana Vukotića, Mali vlak Dragutina Vunaka, Posjet iz svemira Zlatka Grgića i Svi crteži grada Ive Vrbanića. Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.

Poticanje filmske pismenosti i obrazovanja ključan je segment rada Art-kina s djecom i mladima. Dvodnevna edukacija o filmskoj pismenosti održat će se 27. i 28. lipnja 2024. u kinodvorani Art-kina u Dječjoj kući, a zajednički je organiziraju Art-kino i Hrvatski audiovizualni centar.

Kroz predavanja o filmu, mogućnostima njegove analize i uklapanja u obrazovni plan i proces, ali i načinima kako djeci i mladima stvoriti poticajni impuls za filmsku umjetnost i kulturu razgovarat će Ingrid Padjen Đurić (HAVC), viša stručna savjetnica za filmsku pismenost i Marina Zlatarić (OŠ Bartol Kašić Zagreb), profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Svaki dan, nakon razgovornog dijela, uslijedit će filmska projekcija iz distribucije za djecu i mlade.

Ravnateljica Art kina Slobodanka Mišković najavila je kako se ovog petka u dvorištu Kapucinske crkve otvara Ljetno kino, a kao važan dio programa Ljeta iz Benčića istaknula je projekcije filmova polaznika nekoliko filmskih radionica u sklopu Tobogana. Na taj će način polaznici moći pokazati što su naučili i snimili.

Velika konceptualna novost ove godine je Tobogan (by) Rasadnik, blok sadržaja za mlade – između 14 i 25 godina starosti – generaciju Z, uglavnom za sve koji su s prvim Toboganima rasli i sada ih prerasli, ali žele ostati uz iskru ove kreativne energije.

Organizatori Tobogana za 2024. godinu su ustanove u kulturi Grada Rijeke koje djeluju u art-kvartu “Benčić”: Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Muzej grada Rijeke. Podršku programu pružaju volonterke i volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Programski fokus festivala su i ove godine kultura i umjetnost, no u nešto širem pogledu, s posebnim naglaskom na suvremene i inovativne prakse. Festival je financijski podržan od Grada Rijeke i kroz javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Programu se pridružuju i Centar tehničke kulture Rijeka kao partner sa svojom skupinom STEM aktivnosti te Školska knjiga koja će tijekom Tobogana proslaviti čak 70. rođendan kultnog dječjeg časopisa Modre laste! Autorica Tobogan vizuala 2024. je Sabina Damiani.

Riječke ljetne noći na tri lokacije

Već ranije najavljen program Riječkih ljetnih noći odvijat će se na tri lokacije: u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana pl. Zajca“, na ljetnoj pozornici Art-kvarta „Benčić“ te na riječkim plažama. Riječke ljetne noći u nedjelju 23. lipnja u Art kvartu “Benčiću” otvorit će plesni spektakl „Grand finale“ Nadava Zelnera. Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje.

Ukupno, ovogodišnje Riječke ljetne noći donose 16 različitih dramskih, baletnih i koncertnih programa. Najavljena su tako atraktivna gostovanja „Maratonci trče počasni krug“ i „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ HNK u Osijeku, „Tiha noć“ HNK u Splitu te „Čekajući Oresta“ HNK u Varaždinu. Igrat će se i uspješnica s nezavisne scene, dokumentarna predstava Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj „Cure“, a postavlja se i svevremenska sentimentalna farsa „Romanca o tri ljubavi“ Antuna Šoljana u režiji Denisa Brižića, te se obnavlja predstava prema romanu Daše Drndić, a u režiji Franke Perković, „Leica format“, u novom, autentičnom prostoru Art-kvarta „Benčić“. Uz otvaranje ljetne sezone, riječki Balet pripremio je i baletni diptih koreografa Maše Kolar i Jeroena Verbruggena, “Sad i nikad više”.

Riječke ljetne noći donijet će i simfonijske koncerte „Oda radosti“ i „Puccini Gala“ te udaraljkaški koncert „Uživajte u ritmu!“. Publiku u Rijeci očekuje i koncert Ibrice Jusića, komorni mjuzikl „Jalta, Jalta u izvedbi obitelji Surian“, a u pripremi je i poseban srpanjski program iznenađenja na najpoznatijim riječkim plažama. Konačno, Riječke ljetne noći svoju publiku vodi i na gostovanje u HNK u Zagrebu gdje će imati priliku gledati operu Giuseppe Verdija, “Rigoletto”.

Zadovoljstvo cjelokupnim programom Ljeto iz Benčića iskazao je i ravnatelj Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca Giulio Settimo rekavši kako je vidljivo da je uloženo puno truda i predanosti u osmišljavanje programa te kako mu je drago što su i Riječke ljetne noći dio toga.

Ljeto na Sušaku uz Porto Etno i izložbu Drugost

Galerija Kortil u Strossmayerovoj ulici ljetnom izložbom Drugost, koja je već otvorena 12. lipnja, predstavlja Riječankama i Riječanima te njihovim gostima preko trideset umjetničkih djela Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba (NMMU).

Ova će izložba biti otvorena do 14. rujna i predstavlja ljetni izložbeni program, a za zatvaranje izložbe, na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku 9. rujna u 20.00 sati bit će izvedena predstava Prema dostojanstvu (starenja) glumice Vesne Stilinović i performerice Vlaste Delimar.

Dio „Ljeta na Sušaku“ je i Porto Etno Festival, tradicionalna manifestacija, koji se ove godine održava u Exportdrvu, 28. i 29. lipnja, a bogati line-up predvode– riječkoj publici omiljen makedonski glazbenik Kiril Džajkovski i grčka eurovizijska predstavnica Marina Satti. U gastro programu svoje tradicionalne recepte za festivalsku publiku pripremat će predstavnici manjina iz raznih dijelova svijeta. Porto Etno otvara se Paradom otvorenja od Korza do Exportdrva u petak 28.6. u 18 sati. A u subotu se od 11 do 13 sati održava Melting Pot gastro fešta. Koncertni nastupi odvijaju se u večernjim satima.

Ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić je uz najavu programa uputio posebnu zahvala volonterima u kulturi koji će biti prisutni na svim ovim ljetnim programima Ljeta iz Benčića i svojim volonterskim angažmanom lijepo zaokružiti cijelu programski bogatu ljetnu priču.

Ljetno Art kino – filmovi pod zvijezdama

Već tradicionalno ljetno gledanje filmova pod zvijezdama u dvorištu Kapucinskog samostana Gospe Lurdske ove godine Art-kino započinje prvim danom ljeta – u petak, 21. lipnja u 21:30 sati – premijerom domaćeg dokumentarnog filma Šume, šume Renate Poljak koji se prigodno prikazuje uoči nadolazećeg Dana antifašističke borbe. Riječka premijera filma u Ljetnom Art-kinu održava se u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, a nazočit će joj i redateljica filma Renata Poljak.

Ljetno Art-kino nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana Gospe Lurdske (ulaz kroz Art-kino), a u slučaju lošeg vremena premijera se održava u dvorani Art-kina. Po završetku projekcije i razgovora s autoricom, večer se nastavlja uz prigodno druženje povodom otvorenja Ljetnog Art-kina u Book caffeu Dnevni Boravak.

Prvi u nizu kultnih naslova koje će riječka publika moći pogledati u ljetnom gledalištu Art-kina na otvorenom posljednji je film velikog Stanleyja Kubricka Oči širom zatvorene s Tomom Cruiseom i Nicole Kidman u glavnim ulogama koji se prikazuje u nedjelju, 23. lipnja u 21:30 sati, povodom 35. obljetnice filma.

Zadnji dani lipnja u Ljetnom Art-kinu rezervirani su za program Vikend s Alice – okršaj velikana u sklopu kojeg Art-kino prikazuje kultne naslove koji dijele obljetničku, pedesetu godišnju, ali i ime svojih naslovnih junakinja. Na repertoaru su kultni film ceste Wima Wendersa Alice u gradovima, na programu 29. lipnja u 21:30 sati, te romantična drama Martina Scorsesea Alice više ne stanuje ovdje, na programu 30. lipnja u 21:30 sati.

Uz brojne posebne projekcije koje se tijekom lipnja i srpnja održavaju paralelno u kinodvoranama Art-kino Croatia i Dječja kuća te u Ljetnom Art-kinu i u dvorištu Dječje kuće, svakako valja spomenuti i bogatu ponudu novih i nagrađivanih nezavisnih europskih filmova na redovnom repertoaru Art-kina tijekom ljetnih mjeseci: novi triler velikog Lava Diaza Nakon plime, belgijska komična drama Vincent mora umrijeti Stephana Castana, talijanska povijesna drama Otet u režiji Marca Bellocchija, nova komična drama jednog od najupečatljivijih talijanskih redatelja današnjice Nannija Morettija Sunce budućnosti, ratna drama u europskoj koprodukciji Disco Boy Giacoma Abbruzzesea u kojoj jednu od glavnih uloga tumači Leon Lučev, nova drama znamenitog talijanskog redatelja Mattea Garronea Ja, kapetan te nova magično-realistična drama Himera nagrađivane talijanske redateljice Alice Rohrwacher.

Ljeto na Gradini

Devetnaesto Ljeto na Gradini otvara se 4. srpnja nastupom Vatre, a kroz dva mjeseca ljetnih programa, Gradina će ugostiti Tajči i Antu Gela, Jana Kerekeša u stand up nastupu, The Frajle, Karin Kuljanić i Mirjanu Bobuš, Plesni zbor Zagrepčanke i dečki, glazbenu večer u čast Đorđa Balaševića, predstavu Baka ima dečka, koncert Gorana Karana, mjuzikl za djecu, Noć velikog čitanja, koncertne nastupe Crooks & Straights, Jonathan & Chasing Nord, nastup Henry Radanović tria, Beatles tribute band te Luku Vidovića u Comedy magic showu.

Direktor Turističke agencije grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je kako je Rijeka ove godine napravila veliki iskorak u organizaciji ljetnih događanja i kako vjeruje da će građani pronaći nešto za sebe, ali i kako je program dobar poticaj za turiste za upravo Rijeku odaberu za svoju ljetnu destinaciju.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...